Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

College van B en W

dinsdag 14 mei 2024

09:31 - 16:00
Locatie

B en W kamer

Voorzitter
G.M. van den Top
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Gemeente Hilversum heeft MEE Utrecht Gooi en Vecht subsidie verleend om ondersteuning te bieden
    aan inwoners. MEE Utrecht Gooi en Vecht biedt onafhankelijke cliëntondersteuning (dat is voor de
    gemeente een wettelijke taak vanuit de Wmo), informatie en advies aan professionals, verwijzers & vrijwilligers en MEE Utrecht Gooi en Vecht zet ervaringsdeskundigen in als brugfunctie tussen formele en informele zorg. Ook zijn medewerkers van MEE Utrecht Gooi en Vecht vertegenwoordigd in de buurtteams.
    Gedurende het subsidiejaar 2023 is er per kwartaal contact geweest met de organisatie over de voortgang van de activiteiten en de uitvoering van de dienstverlening. Op 28 maart 2024 heeft MEE Utrecht Gooi en Vecht de inzet in 2023 inhoudelijk en financieel verantwoord en vragen ze de gemeenten Hilversum om de subsidie vast te stellen.

    Besluit

    De subsidie die MEE Utrecht Gooi en Vecht in 2023 heeft ontvangen voor diverse activiteiten vast te stellen op € 569.150,- conform bijgevoegde vaststellingsbeschikking.

    Akkoord met een aanpassing.

  2. 2

    Het Actieplan Veilig naar scholen en sportparken volgt uit het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040. Doel van het actieplan is het verbeteren van de verkeersveiligheid rond scholen en sportparken en het stimuleren van actieve mobiliteit (wandelen en fietsen) als duurzaam alternatief voor de auto. Primair wordt ingezet op gedragsverandering, verkeerseducatie en handhaving. Fysieke maatregelen zijn (slechts) ondersteunend. In de periode 2024 t/m 2029 zullen alle 46 basisscholen (inclusief speciaal onderwijs) en 8 sportparken worden opgepakt. Gelet op het substantiële aantal locaties is een projectmatige aanpak uitgewerkt, waarin scholen, sportverenigingen, ouders en kinderen in nauwe samenwerking met de gemeente tot resultaten komen op het vlak van gedrag, educatie en fysieke maatregelen.

    Besluit

    1. Het Actieplan Veilig naar scholen en sportparken vast te stellen;
    2. De raad hierover te informeren met bijgevoegde raadsinformatiebrief.

    Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.

  3. 3

    Eind 2022 is het Nationaal Actieplan Dakloosheid ‘Eerst een Thuis’ door de rijksoverheid gepubliceerd met als ambitie om dakloosheid in Nederland fors en structureel terug te dringen. De insteek daarbij is om de aandacht te verschuiven van het bieden van opvang aan dakloze mensen naar preventie, het voorkómen van dakloosheid en het bieden van huisvesting en ondersteuning op maat. De opdracht aan gemeenten is om dit actieplan te vertalen naar regionale plannen. In onze regio Gooi en Vechtstreek heeft dat geresulteerd in voorliggend Plan van aanpak Dakloosheid 2024-2025. Daarin staan voorstellen die een intensivering en/of uitbreiding van de maatregelen zijn uit het regionale beleidsplan Bescherming & Opvang 2022-2025. Het plan is aangevuld met aanbevelingen voor de nieuwe beleidsperiode 2026-2029.

    Besluit

    1. Het regionale Plan van aanpak Dakloosheid 2024-2025 vast te stellen, dat de vertaling vormt van het Nationale Actieplan Dakloosheid;
    2. De gemeenteraad te informeren over het regionale Plan van aanpak Dakloosheid 2024-2025 met bijgevoegde raadsinformatiebrief.

    Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.

  4. 4

    Voor de dienstregeling 2025 van concessie provincie Utrecht, die wordt gereden vanaf zondag 15 december 2024, heeft vervoerder Syntus Utrecht in het Vervoerplan 2025 voorstellen gedaan voor aanpassingen in het lijnennet en de dienstregeling. Op lijn 121 wordt wijziging van de route in Hilversum voorgesteld, omdat een deel van de huidige route (Kerkbrink) wordt afgesloten. Deze alternatieve route betekent dat lijn 121 niet meer in beide richtingen op de Vaartweg gaat rijden. Leerlingen uit het Oostelijk Vechtplassengebied die naar school gaan op het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en docenten worden hierdoor ernstig benadeeld. In de zienswijze geven wij een reactie op de voorgestelde wijziging.

    Besluit

    In te stemmen met zienswijze op de consultatieversie vervoerplan 2025 Utrecht Concessie Syntus.

    Conform.

  5. 5

    De Regionale Energiestrategie Noord-Holland Zuid (RES NHZ) is een dynamisch document. Eén van de uitgangspunten van de RES is dat er ruimte is en blijft voor innovaties, nieuwe zoekgebieden en initiatieven. Daarnaast zijn de zoekgebieden, sinds de vaststelling van de RES 1.0 in 2021, uitgewerkt en geconcretiseerd waardoor zoekgebieden zijn aangepast of afgevallen. Ook zijn er meerdere locaties aangemeld voor het OER-Programma (Opwek van Energie op Rijksvastgoed) en opgenomen in de Herijking RES. Binnen de gemeente Hilversum zijn er geen nieuwe of gewijzigde zoekgebieden opgenomen.


    Drie jaar geleden is in kaart gebracht waar in Noord-Holland (extra) zonnepanelen en windturbines geplaatst kunnen worden. Dat gebeurde in de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0. Deze kaart met zoekgebieden is nu geactualiseerd in de Herijking RES 2024. Hierin zijn zowel zoekgebieden aangepast als toegevoegd. De gemeenten, waterschappen en de provincie besluiten komende maanden over deze Herijking RES 2024.

    Besluit

    1. In te stemmen met de Herijking RES 2024 Noord-Holland Zuid, als resultaat van de regionale samenwerking in de RES-regio Noord-Holland Zuid en kennis te nemen van regionale wijzigingen in zoekgebieden.

    Akkoord met een aanpassing.

  6. 6

    Op 12 april 2024 heeft Democraten Hilversum vragen gesteld op basis van artikel 41 van het Reglement van Orde; De wereld draait door.

    Besluit

    De op 12 april 2024 door Democraten Hilversum gestelde vragen op basis van artikel 41 van het Reglement van Orde over De wereld draait door, te beantwoorden met bijgaande collegebrief.

    Akkoord met een aanpassing.

  7. 7

    Op 17 april 2024 hebben de fracties van CU en D66 Art. 41 RvO vragen gesteld over massagesalons.

    Besluit

    De op 17 april 2024 door CU en D66 gestelde vragen op grond van Art. 41 RvO beantwoorden middels bijgaande collegebrief.

    Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.

  8. 8

    Op 15 april 2024 zijn schriftelijke vragen (art. 41) ingediend door de fractie DH over participatie. In de bijgevoegde collegebrief zijn de vragen voorzien van een reactie.

    Besluit

    De op 15 april 2024 door de fractie van DH gestelde vragen ex art. 41 RvO over participatie te beantwoorden middels bijgaande collegebrief.

    Conform.