Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

COMMISSIE Ruimtelijke Ordening en Projecten

woensdag 25 juni 2025

20:00 - 23:05
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
H.H. Fennema

Uitzending

Agendapunten

  1. 2

    • Mededelingen voorzitter
    • Mededelingen college
    • Vragen naar aanleiding van de toezeggingenlijst en de prioriteitenagenda
  2. 3

    Portefeuilles Ruimtelijke Ordening en Projecten


    Bij dit agendaonderdeel zullen Fractie Lahaise en de fractie Democraten Hilversum vragen aan het college stellen. Ook komt een inwoner over hetzelfde onderwerp inspreken (Omgevingsprobleem en veiligheid voor de Bewoners Seniorencomplex Erasmuslaan). Wethouder Voorink zal hierbij als portefeuillehouder aanwezig zijn (de vragen beantwoorden en een reactie op het inspreken geven).


    Behandelvolgorde:
    1. Inspreker Erasmuslaan
    2. Vragen Erasmuslaan
    3. Overige vragen aan het college m.b.t. de portefeuilles Ruimtelijke Ordening en Projecten

  3. 4

    • GEM Crailo B.V.
    • Uitvaartstichting Hilversum
  4. 5

    Het college heeft in het verleden (2019, 2022) toezeggingen gedaan over mogelijke ruimtelijke ontwikkelingen op het perceel aan de Bergweg, de voormalige NCRV-locatie. Deze afspraken zijn nu omgezet in een Planuitwerkingskader (verder: PUK) Bergweg (voormalige NCRV-locatie).


    Inhoudelijk wordt in het PUK weergegeven welke kansen en randvoorwaarden de gemeente ziet om op deze locatie wonen en werken te combineren, als blijkt dat er gebrek is aan passende verhuurmogelijkheden ten behoeve van werken. Een goede inpassing van deze combinatie van functies, kan de ruimtelijke kwaliteit versterken van deze plek. Om die redenen staat het college positief ten opzichte van de gemaakte afspraken. Hierbij wil het college benadrukken, dat het huidige gebruik voortzetten, ook tot de mogelijkheden behoort. De raad wordt gevraagd het PUK Bergweg (voormalige NCRV-locatie) vast te stellen.


    Voor dit onderwerp heeft zich een inspreker aangemeld namens Van Wilsum Vastgoedbeheer B.V.

    Voorgesteld besluit

    De raad adviseren:
    Het Planuitwerkingskader (PUK) Bergweg (voormalige NCRV-locatie) vast te stellen als onderzoeksopgave voor het opstellen van een Locatieontwikkelplan door de initiatiefnemer.

  5. 6
    Oordeelsvorming Vaststellen Planuitwerkingskader (PUK) Bergweg - 21:00
  6. 7

    De initiatiefnemer is voornemens de bedrijfsbebouwing aan Achter St. Vitus 3 en 11 in Hilversum te slopen en hier elf woningen te realiseren. Dit gaat om zeven grondgebonden woningen en vier gestapelde woningen (sociale huurwoningen). De voormalige bedrijfswoning (nr. 3) wordt van functie gewijzigd naar een burgerwoning. Op deze locatie was in het verleden een magnesiethandel gevestigd, waarvan de bedrijfsactiviteiten inmiddels zijn beëindigd. Een zodanig zware bedrijfsactiviteit past niet meer in dit binnenstedelijke woonmilieu, nabij een ov-knooppunt. Om het woon- en leefklimaat van deze buurt te verbeteren vindt transformatie naar een woonfunctie plaats. Om hiertoe over te kunnen gaan, gaat het college een anterieure overeenkomst aan waarin kostenverhaal is verzekerd en afspraken zijn gemaakt over (onder meer) de woningen en zelfbewoning.
    De activiteit voldoet blijkens de motivering (de toelichting op de aanvraag) aan een evenwichtige toedeling van functies aan locaties (voorziet in een aanvaardbaar woon- en leefklimaat). Daardoor kan de omgevingsvergunning (voor de BOPA) worden verleend.


    Dit is een 'small' onderwerp. Dat betekent dat dit onderwerp enkel oordeelsvormend behandeld zal worden (pitch, debat en advisering). Er is hierbij geen ruimte om in de vergadering beeldvormende vragen te stellen aan de wethouder. Deze kunt u vooraf toesturen (via de griffie).

    Voorgesteld besluit

    De raad te adviseren:
    Het college te adviseren om de omgevingsvergunning voor de realisatie van vier sociale huurwoningen en zeven woningen af te geven alsmede de functiewijziging van bedrijfswoning naar woning te vergunnen.

  7. 8

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Hierdoor is het nodig om de vigerende Monumentenverordening Hilversum 2016 aan te passen. Er worden in de Omgevingswet andere termen gebruikt en er moet naar de nieuwe wet verwezen worden voor de juiste juridische basis van de verordening.
    Op verzoek van college en raad is opnieuw gekeken naar het proces tot aanwijzing van een gemeentelijke monument. In de voorliggende verordening is de mogelijkheid voor het college om hiertoe nadere regels vast te stellen toegevoegd en zijn daarin de indieningsvereisten voor een verzoek van derden tot aanwijzing van een gemeentelijk monument aangescherpt. Daarnaast is in de toelichting van de verordening het proces tot aanwijzing en de juridische onderbouwing daarvan verder uitgelegd.


    De voorliggende Erfgoedverordening is deels gebaseerd op de nieuwe modelverordening van de VNG. Door inwerkingtreding van de Erfgoedwet is deze anders van opzet geworden dan de huidige Monumentenverordening.


    Toelichting op agendering in deze commissie: Dit voorstel was aangemeld voor agendering in de commissie ZWS, waar de portefeuille ‘Cultureel erfgoed’ onder valt. Voor die commissie waren echter veel onderwerpen aangemeld. Dat is de reden waarom de agendacommissie, daarover geadviseerd door het presidium, heeft besloten het onderwerp in de commissie Ruimtelijke Ordening en Projecten te agenderen.


    Voor dit onderwerp is een inspreker aangemeld, namens de Commissie Cultuur- en Erfgoed Albertus Perk.

    Voorgesteld besluit

    De raad te adviseren:
    De Erfgoedverordening Hilversum 2025 als volgt vast te stellen, onder gelijktijdige intrekking van de Monumentenverordening Hilversum 2016

  8. 9
    Oordeelsvorming Erfgoedverordening Hilversum 2025 - 22:35