Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

COMMISSIE Zorg, Welzijn en Samenleving

woensdag 2 oktober 2024

20:00 - 21:55
Locatie

Dudokkamer (Raadhuis 2.01)

Voorzitter
Kees Bakker

Agendapunten

  1. 2

    • Mededelingen voorzitter
    • Mededelingen college
    • Vragen naar aanleiding van de toezeggingenlijst en de prioriteitenagenda
  2. 3

    Portefeuilles m.b.t. Zorg, Welzijn en Samenleving

    25b. Toezeggingen

    Titel
    T24-097 - Evaluatie dynamische schooldag in Q3 2025
  3. 4

  4. 5

    Op 15 mei 2024 is de Omgevingsvisie 2040 vastgesteld door de gemeenteraad. In de Omgevingsvisie staan drie grote opgaven genoemd: Duurzaam, Meedoen en Actief. Een van de doelstellingen onder de opgave Meedoen is het verkleinen van sociaaleconomische en gezondheidsverschillen. Er wordt daarbij nadrukkelijk de verbinding gelegd met andere beleidsthema’s, zoals welzijn, veiligheid, duurzaamheid sport en groen. Met een Beleidsagenda Gezondheid werken we deze doelstelling van de Omgevingsvisie aan de hand van zes actielijnen uit. In de Beleidsagenda werken we per actielijn uit hoe gezondheid in Hilversum ervoor staat, wat er al speelt en gebeurt, welke extra accenten en verbindingen we aanbrengen en hoe we doelen en resultaten gaan meten en realiseren.


    De onderliggende startnotitie heeft als doel richting te bepalen voor deze beleidsagenda. De voorgestelde beleidslijn is die van ‘health in and for all policies’ oftewel ‘gezondheid in en voor al het beleid’, welke ook benoemd staat in de Omgevingsvisie. De achterliggende gedachte daarbij is dat op gezondheid diverse factoren van invloed zijn, zoals de inrichting van de leefomgeving en bestaanszekerheid. Andersom is gezondheid ook van invloed op andere beleidsthema’s, zoals werk, participatie, inkomen en onderwijs. Om gezondheid te versterken is daarom gemeentebreed inzet en verantwoordelijkheid nodig vanuit verschillende beleidsvelden. Binnen de benadering van ‘gezondheid in en voor al het beleid’ staat preventie in combinatie met het concept positieve gezondheid centraal. Door aan de voorkant te investeren in het welbevinden van onze inwoners en zelf-en samenredzaamheid te versterken, kunnen we de beweging maken van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag.


    De ontwikkeling van lokaal gezondheidsbeleid is nieuw voor Hilversum en aanvullend op de wettelijke taken van de GGD Gooi en Vechtstreek. In de Voorjaarsnota 2023 is extra ambtelijke capaciteit gerealiseerd om lokaal gezondheidsbeleid te ontwikkelen en te regisseren. De belangrijkste inhoudelijke kaders voor dit beleid zijn, naast de Omgevingsvisie, het Coalitieakkoord en de Visie Sociaal Domein.

    25b. Toezeggingen

    Titel
    T24-098 - In plaats van hoog of laag worden de termen praktisch en theoretisch op geleid opgenomen
  5. 6

    25b. Toezeggingen

    Titel
    T24-099 - Voorafgaan aan opstellen beleidsnota komt BVS