Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie

Vergadering 6

woensdag 2 maart 2022

20:00 - 00:00
Locatie

Digitaal via Zoom vanuit de Dudokkamer

Voorzitter
H.H. Fennema
Toelichting

Commissievergadering 6
Onderwerpen
Portefeuille Omgevingswet

  • Adviesrecht gemeenteraad bij afwijken Omgevingsplan

Portefeuille Ruimtelijke Ordening

  • Tussenrapportage participatie Omgevingsvisie 2040

Portefeuille Klimaat & Energie

  • Initiatiefvoorstel PvdA inzake Energiearmoede
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 2
    Mededelingen voorzitter
  2. 3

    Op 1 juli 2022 treedt de Omgevingswet naar verwachting in werking. Vanaf dat moment ‘krijgt’ de gemeente het zogenoemde tijdelijke Omgevingsplan. Een plan met de huidige regels van de bestemmingsplannen en de Rijksregels die overgaan naar gemeenten (Bruidsschat). Vanaf in werking treden van de Omgevingswet hebben burgemeester en wethouders de bevoegdheid om omgevingsvergunningen te verlenen waarbij wordt afgeweken van het Omgevingsplan. De raad kan echter bepalen wanneer hij bij de besluitvorming daarvan betrokken wil zijn. Dat kan door het vaststellen van een ‘lijst van gevallen’ waarbij een bindend advies van de gemeenteraad noodzakelijk is.
    Voorgesteld wordt die lijst door de raad te laten vaststellen.

    Voorgesteld besluit

    De raad adviseren:
    1. De lijst van gevallen waarvoor advies van de gemeenteraad nodig is voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit zoals bedoeld in artikel 16.15a, lid b onder 1 van de Omgevingswet, vast te stellen.
    2. Te besluiten dat die lijst in werking treedt op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt.

  3. 4
    Oordeelsvorming Adviesrecht gemeenteraad bij afwijken Omgevingsplan (1045232)
  4. 5

    Het participatieproces om te komen tot een Omgevingsvisie Hilversum 2040 is in volle gang en er komt veel enthousiasme los bij het voeren van dit gesprek over de toekomst. Na een onderbreking van de participatie vlak voor de zomer van 2021, is er na de zomer een doorstart gemaakt en zijn er veel gedachten, meningen en ideeën van Hilversummers opgehaald. Ruim 4000 mensen hebben tot nu toe meegedaan.


    Dit raadsvoorstel markeert het einde van de eerste stap van het participatieproces, die ‘breed ophalen’ als doel had. Er is nu een vervolgstap nodig die ervoor zorgt dat het proces van ‘breed ophalen’ naar ‘verdiepen en bij elkaar brengen’ komt. Die stap is nodig om het over dilemma’s en kansen te gaan hebben en moet uiteindelijk denkrichtingen voor de Hilversumse Omgevingsvisie opleveren. De raad wordt gevraagd kennis te nemen van de opbrengsten van de stap die nu wordt afgerond en kennis te nemen van het vervolg van het participatieproces, dat tot de zomer van 2022 loopt. Dat is het moment dat het participatieproces Omgevingsvisie via een raadsbesluit wordt afgerond.

    Voorgesteld besluit

    De raad adviseren:
    1. Kennis te nemen van het tekst verslag inwonersparticipatie Omgevingsvisie Hilversum over stap 1 van de participatie (bijlage 1).
    2. Kennis te nemen van het plan van aanpak stap 2 participatie Omgevingsvisie (bijlage 2).
    3. Het college opdracht te geven het resterende budget van de Omgevingswet 2021 (€123.000) voor overheveling naar 2022 aan te melden voor besluitvorming bij de jaarrekening 2021, ter dekking van de totale begroting voor het project Omgevingsvisie 2022 (€393.000).

  5. 6
    Oordeelsvorming Tussenrapportage participatie Omgevingsvisie 2040 (1084380)
  6. 7

    Steeds meer huishoudens krijgen te maken met energiearmoede. De stijgende kosten van energie spelen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast zijn niet alle woningen in voldoende mate geïsoleerd en heeft niet elk huishouden zelf de financiële mogelijkheden om hier in te investeren. Het gevolg is dat mensen bezuinigen op het verbruik van energie op een manier die ten koste kan gaan van gezondheid en leefcomfort.


    Procedurele toelichting: Dit is de eerste bespreking van dit initiatiefvoorstel. Hierbij worden de fracties en de wethouder in de gelegenheid gesteld aan de fractie van de PvdA (de initiatiefnemer) beeldvormende vragen te stellen. Na deze commissie wordt het college gevraagd zijn wensen en bedenkingen bij het voorstel te geven. Het voorstel wordt (met de reactie van het college) vervolgens opnieuw in de commissie geagendeerd, zowel voor de beeldvorming als voor de oordeelsvorming.

    Voorgesteld besluit

    De raad adviseren:
    -    Beleid te ontwikkelen rondom de aanpak van energiearmoede op basis van de in dit voorstel beschreven uitgangspunten en dit ter vaststelling aan te bieden aan de raad van de gemeente Hilversum voor de raadsvergadering van juli 2021;
    -    In de kadernota voor de uitvoering van dit toekomstige beleid middelen te reserveren;
    -    Als onderdeel van dit beleid de mogelijkheid van subsidiëring van duurzaamheidsmaatregelen (voorwaarden) mee te nemen.