Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie

woensdag 25 augustus 2021

20:00 - 00:00
Locatie

Digitaal via Zoom vanuit de Omroepkamer

Voorzitter
R. Verkuijlen
Toelichting

Commissievergadering 2
Onderwerpen:
Portefeuille Project Circusterrein

  • Circusterrein Diependaalselaan, resultaat analysefase

Portefeuille Omgevingswet

  • Evaluatie leidraad betrek de Omgeving
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 20
    Mededelingen voorzitter
  2. 40

    Naar aanleiding van motie M19-129 “Sneller aan de slag met het Circusterrein”, heeft er een analyse plaatsgevonden van het Circusterrein


    Afgelopen periode is een analyse gemaakt van het Circusterrein aan de Diependaalselaan. Deze analyse geeft inzicht in kansen en beperkingen voor ontwikkeling van het terrein. Het terrein is bijna geheel in gebruik daar verschillende gebruikers. Zowel bovengronds als ondergronds zijn er aspecten waar, bij verdere ontwikkeling rekening mee gehouden dient te worden. Daarnaast is in de analyse over de grenzen van het plangebied heen gekeken naar kansen en kwaliteiten in de directe omgeving om vanuit een breder perspectief het terrein als onderdeel van het stedelijk weefsel in de toekomst te kunnen laten functioneren.
    Deze analyse omvat een beschrijving van de locatie, een ruimtelijke analyse, beleidsanalyse en inzicht in initiatieven en wensen vanuit de stad. Voor de analyse hebben gesprekken plaatsgevonden intern en extern en is advies gevraagd aan de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit (ARK) De uitkomst van de analyse heeft geleid tot het formuleren van een aantal ontwikkelscenario’s, een richting die bij de verdere visievorming uitgewerkt moet worden.

    Voorgesteld besluit

    Het voorstel agenderen voor de raadscommissie ter advisering aan de raad.

  3. 50

    In oktober 2018 is de concept leidraad, ter advisering aan het college, besproken in de raadscommissie en vervolgens is de leidraad met inachtneming van de adviezen vanuit de commissie door het college vrijgegeven om hiermee als gemeentelijk organisatie aan de slag te gaan. Initiatiefnemers, belanghebbenden en de gemeentelijke organisatie hebben met de leidraad ‘Betrek de omgeving’ inmiddels ervaring opgedaan. De leidraad heeft voor iedereen meerwaarde. De leidraad is geëvalueerd met het doel deze verder te ontwikkelen. De bevindingen zijn dat de leidraad een nuttig instrument is om als gemeente Hilversum in samenwerking met initiatiefnemers en belanghebbenden vorm te geven aan de nieuwe rollen bij participatie in de geest van de Omgevingswet. Tegelijkertijd slaagt de leidraad slaagt er nog onvoldoende in rolduidelijkheid te geven en willen initiatiefnemers meer ondersteuning in het opzetten van een participatietraject. Op basis van de gesprekken met ambtenaren, belanghebbenden en initiatiefnemers zijn er in de evaluatie aanbevelingen verzameld die in de herziene versie van de leidraad zijn toegepast.


    Met dit voorstel wordt de raad geïnformeerd over de uitkomsten van de evaluatie en wordt voorgesteld herziene leidraad vast te stellen (beslispunt 1).  Maar ook er voor te kiezen geen specifieke gevallen op voorhand aan te wijzen waarbij participatie verplicht is, juist omdat we van alle initiatiefnemers verwachten dat zij de buurt betrekken (beslispunt 2). En tot slot benoemen we de bijzondere rol van de gemeente bij initiatieven met een groot maatschappelijk belang.  In de uitvoering is het verstandig om in dat soort gevallen een grotere betrokkenheid als gemeente te hebben bij de participatie. (beslispunt 3).

    25b. Toezeggingen

    Titel
    T21-087 Vorm en kwaliteit van de participatie
  4. 60

  5. 70
    Circusterrein Diependaalselaan, resultaat analysefase (768873)
  6. 80