- Locatie
Digitaal via Zoom vanuit de Omroepkamer
- Voorzitter
- B. Verweij
- Toelichting
-
Commissievergadering 3
Onderwerpen:
Portefeuille Klimaat en Energie- Regionale Energiestrategie (RES) Noord-Holland Zuid 1.0
- Jaarplan energietransitie 2021 en rapportage 2020
Portefeuille Welzijn en Zorg
- Advies onderzoeksopdracht raadsonderzoek Wmo
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Bijlagen
-
2Mededelingen voorzitter
-
3
Voor de actuele agenda's en stukken m.b.t. Regionale aangelegenheden ga naar:
https://www.regiogv.nl/vergaderingenBijlagen
-
4
De Regionale Energiestrategie (RES) vertaalt nationale afspraken uit het Klimaatakkoord naar de praktijk. De energieregio Noord Holland Zuid (NHZ) is één van deze 30 RES-regio’s van Nederland. De landelijke opgave voor de RES is 35 terawattuur (TWh) hernieuwbare energie in 2030. Hieraan draagt de regio Gooi en Vechtstreek 0,22 TWh bij in de RES 1.0. Dit betekent een verveelvoudiging van het huidige vermogen van 0,030 TWh zonne-energie in de regio Gooi en Vechtstreek, door dit uit te breiden met 0,199 TWh. In deze cijfers voor RES tellen alleen zonneprojecten van minimaal 60 panelen mee. Hilversum gaat daaraan circa de helft bijdragen, afgerond 0,1 TWh, ongeveer evenveel als het huidige elektriciteitsgebruik in woningen in Hilversum. Dat doen we in de eerste plaats door zonnepanelen op alle grote, geschikte daken. Daarmee verwachten we circa 90% van de nieuwe zonnepanelen te kunnen realiseren. De overige 10% realiseren we door een optelsom van andere projecten, zoals zonnepanelen boven parkeerplaatsen, een zonneweide bij Vliegveld Hilversum en de ontwikkeling van buurtschap Crailo. We voeren de komende jaren actief beleid uit om dit in samenwerking met bewoners, ondernemers, energiecoöperaties, andere overheden en betrokken partijen te kunnen realiseren.
Voor dit onderwerp hebben zich twee insprekers aangemeld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De raad adviseren:
1. De RES 1.0 van de energieregio Noord-Holland Zuid, voor zover deze betrekking heeft op het grondgebied van Hilversum, vast te stellen en dat deze RES 1.0 als resultaat uit het regionale proces ook namens de gemeente Hilversum wordt aangeboden aan het Nationaal Programma RES. Met als belangrijkste punten:
a. de ambitie van de regio Noord-Holland Zuid van 2,7 TWh als uitgangspunt te hanteren voor opwek in 2030 in de regio Noord-Holland Zuid, en daarmee bij te dragen aan de landelijke opgave van 35 TWH hernieuwbare energie in 2030.
b. de kaart met globale zoekgebieden voor opwek van grootschalige wind- en zonne-energie daarvoor als uitgangspunt te hanteren.
2. De uitkomsten van de RES 1.0, die effect hebben op gemeente Hilversum, mee te nemen bij de uitwerking van de uitvoeringsinstrumenten voor omgevingsbeleid.25b. Toezeggingen
Titel T21-077 Regionale Energiestrategie (RES) Noord-Holland Zuid 1.0 -
5
Het voorliggende Jaarplan Energietransitie 2021 behelst de activiteiten die voortvloeien uit de Regionale Energie Strategie (RES) en de Transitievisie Warmte (TVW). Die bepalen immers de komende jaren de thema’s en onderwerpen van de energietransitie. Daarnaast zijn de aanbevelingen van de Rekenkamer (advies rapport 2021/13) en het Klimaatverbond Nederland (De energie van Hilversum) verwerkt in het jaarplan.
De aanbevelingen uit deze rapporten zijn in het jaarplan verwerkt in een aantal concrete actiepunten.
Voor dit onderwerp is een inspreker aangemeld.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Over de wenselijkheid van een meerjarenprogramma Energietransitie naast de kaderstellende Regionale Energie Strategie 1.0 en Transitievisie Warmte die ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd in respectievelijk juli en december 2021
-
6
Binnen de gemeenteraad van Hilversum heerst al enkele jaren onvrede over het dossier Wmo en Welzijn. De raad ervaart niet in staat te zijn gesteld om goede kaders te stellen en goed te kunnen controleren. Zodoende is het voor de raad een lastig en moeilijk te doorgronden dossier, waar maar beperkt grip op te krijgen is als raadslid. Dit heeft geleid tot de motie M21-16: Raadsonderzoek Wmo/Welzijn, Schone lei voor een nieuwe raad.
De insteek is een analyse ten behoeve van het versterken van de lerende rol van de raad. De analyse moet leiden tot heldere adviezen en aanbevelingen aan de raad.Bijlagen
Voorgesteld besluit
De begeleidingscommissie vraagt de commissie positief te adviseren over de voorgelegde onderzoeksopdracht:
Hoe is de decentralisatie van de Wmo in Hilversum verlopen en wat zijn na zes jaar de geleerde lessen voor de komende periode, met daarbij aandacht voor de gevolgen voor het welzijnswerk, de samenwerking, de informatievoorziening en de financiële verantwoording in de gehele keten: raad, college en organisatie (Regio G&V en Hilversum) met aandacht voor de verschillende taken en verantwoordelijkheden. -
7Vaststellen agenda Oordeelsvorming
-
8
De stukken m.b.t. dit onderwerp vindt u onder agendapunt 4.
-
9
De stukken m.b.t. dit onderwerp vindt u onder agendapunt 5.
-
10
De stukken m.b.t. dit onderwerp vindt u onder agendapunt 6.