Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie

woensdag 10 maart 2021

20:00 - 00:00
Locatie

Digitaal via Zoom vanuit de Dudokkamer

Voorzitter
B. Verweij
Toelichting

Commissievergadering 1
Onderwerpen:
Portefeuille Openbare Orde en Veiligheid

  • Wijziging gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek
  • Wijziging Reglement van Orde gemeenteraad

Portefeuille Zorg & Welzijn

  • Toevoegen 'procedure rondom nevenfuncties van bestuurders' aan Gedragscode Integriteit college van burgemeester en wethouders in de gemeente Hilversum
  • Preventie- en handhavingsplan alcohol en drugs 2021 t/m 2024
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 2
    Mededelingen voorzitter
  2. 3

  3. 4

    Het algemeen bestuur van de veiligheidsregio is voornemens deel te nemen in de op te richten Werkgeversvereniging Samenwerkende Veiligheidsregio’s.
    Dat is alleen mogelijk met toestemming van de deelnemende gemeenten, te geven door de colleges van B&W, maar dat laatste kan pas nadat de raden in de gelegenheid zijn gesteld hun wensen en bedenkingen kenbaar te maken.
    Voorafgaand vereiste is dat de gemeenschappelijke regeling is aangepast, zodat het bestuur de bevoegdheid heeft die deelname aan te gaan. Ook daarvoor geldt de "wensen-en-bedenkingen-procedure".
    De gemeenschappelijke regeling moet daarnaast ook aangepast worden naar aanleiding van de uittreding Weesp en de wijzigingswet meldkamers. Deze aanpassingen treden pas op een later tijdstip in werking.
    De raad wordt voorgesteld geen wensen of bedenkingen in te brengen.

    Voorgesteld besluit

    De raad te adviseren:
    1. Geen wensen of bedenkingen in te brengen ten aanzien van het voorgenomen besluit van het college om de gemeenschappelijke regeling Gooi en Vechtstreek 2016 per 1 juli 2021 te wijzigen.
    2. Geen wensen of bedenkingen in te brengen ten aanzien van het voornemen van de Veiligheidsregio G&V tot deelname aan een werkgeversvereniging.

  4. 5

    De gemeenteraad van Hilversum heeft op 27 januari 2021 de tien voorstellen die zijn gedaan door de raadswerkgroep vergaderen overgenomen. Om een deel van de voorstellen te kunnen implementeren is het nodig het bestaande Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad Hilversum aan te passen door middel van het vaststellen van een wijzigingsverordening. De raad wordt gevraagd deze wijzigingsverordening vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    De wijzigingsverordening, waarmee het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad Hilversum wordt gewijzigd, vast te stellen

  5. 6

    Het college heeft op 6 oktober 2020 een procedure rondom het aanvaarden, melden en neerleggen van nevenfuncties van bestuurders vastgesteld. Deze regels zijn opgesteld naar aanleiding van het integriteitsrapport door bureau BING naar een drietal integriteitsmeldingen aan het adres van een wethouder in april 2019. Ook geeft de vastgestelde procedure uitvoering aan een toezegging (T19-119) van het college en een door de raad aangenomen motie (M19-095). Met dit voorstel wordt de raad gevraagd deze procedure toe te voegen aan de Gedragscode Integriteit college van burgemeester en wethouders in de gemeente Hilversum.

    Voorgesteld besluit

    De raad te adviseren:

    1. De procedure voor het aanvaarden, melden en neerleggen van nevenfuncties van bestuurders toe te voegen aan paragraaf 2 van de Gedragscode Integriteit college van burgemeester en wethouders in de gemeente Hilversum.
  6. 7

    Op grond van artikel 43a van de Drank- en Horecawet zijn gemeenten verplicht om elke vier jaar een integrale aanpak inzake alcoholgebruik vast te stellen: het Preventie- en Handhavingsplan. Het Preventie- en Handhavingsplan alcohol en drugs 2021-2024 (verder: het PHP) beschrijft de belangrijkste maatregelen die de regiogemeenten en GGD nemen om het alcohol- en drugsgebruik onder met name jongeren te voorkomen en terug te dringen. Vanwege de goede resultaten in de afgelopen jaren, wordt de huidige aanpak gecontinueerd met enkele nieuwe accenten. De jeugd tot 18 jaar (en hun ouders) blijft de hoogste prioriteit houden, maar ook jongvolwassenen van 18-24 jaar en 55-75 jarigen behoren tot de doelgroep van het PHP. Daarnaast is preventie van (soft)drugsgebruik toegevoegd aan het PHP.

    Voorgesteld besluit

    De raad adviseren:
    Het Preventie- en Handhavingsplan alcohol en drugs 2021 t/m 2024 vast te stellen.