Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadscommissie

donderdag 1 juli 2021

20:00 - 00:00
Locatie

Digitaal via Zoom vanuit de Omroepkamer

Voorzitter
H.H. Fennema en B. Verweij
Toelichting

Commissievergadering 6
Onderwerpen:
Portefeuille Ruimtelijke Ordening

  • Concept verstedelijkingsstrategie MRA: wensen, opvattingen en bedenkingen

Portefeuille Milieu en afval

  • Zienswijze raad inzamelen PMD
  • Grondstoffenvisie regio Gooi en Vechtstreek
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 2
    Mededelingen voorzitter
  2. 3

    Sinds 2019 werken Rijk en door het Rijk genodigde landsdelen aan Omgevingsagenda's voor de Nationale Omgevingsvisie. De gemeenten, provincies en vervoersregio in de Metropoolregio Amsterdam vormen samen met de regio Utrecht het landsdeel Noordwest en maken met elkaar en het Rijk een Omgevingsagenda. Het Rijk heeft met de landsdelen in het Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO MIRT) van november 2019 afgesproken zulke Omgevingsagenda’s in november 2021 bestuurlijk vast te willen stellen. In de Metropoolregio Amsterdam krijgt dat vorm in een verstedelijkingsconcept. Gemeenteraden en Provinciale Staten zijn tot 12 juli 2021 in de gelegenheid om wensen, opvattingen en bedenkingen te formuleren op het eerste concept dat hen ter consultatie wordt voorgelegd.


    In het voorliggende verstedelijkingsconcept voor de Metropoolregio Amsterdam zijn de bestaande ambities, beleid en projecten van de regio Gooi en Vechtstreek en Hilversum naar oordeel van het college op een goede manier verwerkt. Wel zijn er wensen, opvattingen en bedenkingen die we vanuit Hilversum willen meegeven in het vervolgproces. Een aantal daarvan is al goed opgenomen in een ontwerp zienswijze namens de gemeenten in Gooi en Vechtstreek. Vanuit Hilversum vragen we aanvullend en specifiek om correctie van enkele kaartbeelden en stellen we procesaanpassingen voor die rondom finale besluitvorming in 2022 meer en beter recht doen aan de positie van de gemeenteraad van Hilversum en de samenwerkende gemeenteraden in de regio Gooi en Vechtstreek. Ten slotte constateren we dat het verstedelijkingsconcept het gesprek met de Hilversumse samenleving over de Omgevingsvisie Hilversum 2040 niet belast of inkadert.

    Voorgesteld besluit

    I. De raad te adviseren:
    1. De ontwerp-zienswijzereactie van de regio Gooi en Vechtstreek op het Verstedelijkingsconcept (versie 2) te onderschrijven en aan te vullen met de volgende wensen, opvattingen en bedenkingen:
    a. Te constateren dat het verstedelijkingsconcept de bestaande ambities, beleid en projecten van Hilversum en Gooi en Vechtstreek in de teksten en verbeelding ‘verstedelijkingsconcept 2050’ op pagina 16 op een juiste manier weergeeft.
    b. Ongenoegen te uiten over foutieve kaartbeelden op pagina’s 22, 26 en 37 en dringend te verzoeken deze kaartbeelden te corrigeren, als noodzakelijke voorwaarde om in 2022 vaststelling van de uiteindelijke verstedelijkingsstrategie te willen overwegen.
    c. Op korte termijn meer helderheid te geven hoe de investeringsstrategie er uit kan zien.
    d. Dat een zienswijzeprocedure voor gemeenteraden en Provinciale Staten nodig is voor de fasering en investeringsstrategie.
    e. Dat er voldoende tijd moet worden ingeruimd in het besluitvormingsproces na het BO MIRT van 25 november 2021 voor regionale onderlinge afstemming op het niveau van gemeenteraden, voor een toets aan de opbrengst van fase 2 (denkrichtingen) van het proces van de Omgevingsvisie en dat daarvoor naar onze inschatting een kwartaal extra voor nodig is.
    f. Aanpassen van de eerste zin op pagina 4 van de inleiding door het toevoegen van de woorden ‘de gemeenteraden en Provinciale Staten’.
    g. Toevoegen van het begrip ‘kringlooplandbouw’ in verband met N2000 gebieden en stikstof.
    h. Duidelijker toelichten dat het in de regionale zienswijze aangegeven aantal van 11.500 woningen voor de Gooi en Vechtstreek uit de Regionale Woonvisie komt en dat deze woningen binnen de bestaande plancapaciteit gerealiseerd kunnen worden.


    2. De bijgevoegde brief (bijlage 5) te versturen aan de regio Gooi en Vechtstreek.

  3. 4

    Agendapunt 6 en 7 zijn in de commissievergadering van 30 juni reeds beeldvormend aan de orde geweest.
    Door tijdgebrek worden de agendapunten op 1 juli oordeelsvormend behandeld.

  4. 5

    De stukken voor dit onderwerp vindt u bij agendapunt 3

  5. 6

    De regio stelt de raad in de gelegenheid om te reageren op de afweging over bron- en nascheiding van de afvalstroom plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.


    Voor de afvalstroom PMD heeft de regio een analyse opgesteld op basis waarvan keuzes worden gemaakt voor de toekomst. Het gaat met name om de vraag of we verdergaan met bronscheiding en daarmee samenhangend de huidige contracten restafval en PMD verlengen, of dat we vanaf 2023 overgaan naar nascheiding en nieuwe contracten.  Uit de analyse blijkt dat de belangrijkste factor in deze keuze het kosteneffect is. Indien medio 2023 gekozen wordt voor nascheiding dan betekent dit € 6,3 miljoen extra kosten verspreid over een periode van 3 jaar. Voorgesteld wordt vanuit kostenoverweging de huidige wijze van PMD inzameling niet op dit moment te wijzigen, maar een nieuw keuzemoment voor de wijze van inzamelen van PMD te koppelen aan het eindigen van het huidige verwerkingscontract van het restafval in juli 2026.


    Op uitdrukkelijk verzoek van een aantal raden wordt de afweging van de afvalstroom PMD apart beschreven en gelijktijdig met de concept Grondstoffenvisie ter consultatie voorgelegd. Mede omdat het PMD-dossier grote impact heeft op de kosten. Dit betekent dat de behandeling van de PMD inzameling synchroon loopt  aan het proces van zienswijzen en vaststelling van de concept grondstoffenvisie.

    25b. Toezeggingen

    Titel
    T21-083 BVS t.b.v. PMD-inzameling
  6. 7

    De gemeenteraden in de regio Gooi en Vechtstreek zijn nu aan zet om hun zienswijze op de concept grondstoffenvisie te geven.
    De raden hebben hier eerder richting aan gegeven door zich uit te spreken over een aantal vraagstukken. De gemeenteraad van Hilversum heeft dat op 11 november 2020 gedaan. De opbrengst hiervan is verwerkt in de concept grondstoffenvisie. Na de zomer zal het Algemeen Bestuur van de Regio een besluit nemen over de Grondstoffenvisie.

    25b. Toezeggingen

    Titel
    T21-084 Uitvoeringsprogramma GAD in Hilversum