Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

College van B&W

dinsdag 6 december 2016

09:31 - 15:00
Locatie

B&W kamer

Voorzitter
P.I. Broertjes
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    In oktober 2004 heeft de gemeente een koopovereenkomst gesloten met Media Park Enterprice (MPE) over aan- en verkoop van gronden nodig voor de aanleg van de noordelijke rotonde (door de gemeente) van de Mies Bouwmanboulevard én uitbreiding van het Media Park (door MPE). Het gaat om de locatie tussen de Mies Bouwmanboulevard, de Witte Kruislaan, de Kees Buurmanlaan en de Familie de Mollaan. In het bestemmingsplan Media Park (15 december 2010) heeft de betreffende grond gedeeltelijk de bestemmingen ‘Bedrijf-Mulitimedia’(met een bouwvlak voor een bouwwerk) en gedeeltelijk de bestemming ‘Bos’(groen) gekregen. In de betreffende grond liggen diverse kabels en leidingen. In een aanvullende overeenkomst in 2013 is afgesproken dat die kabels en leidingen zoveel mogelijk ongewijzigd op hun plek blijven liggen en daarom het bouwvlak iets aan te passen. Omdat mogelijk te maken is een (kleine) bestemmingswijziging noodzakelijk. Het (ontwerp) bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen, er zijn geen zienswijzen ingediend en kan worden vastgesteld.

    Voorgesteld besluit

    I. De raad voor te stellen:
    1. Geen exploitatieplan vast te stellen ten behoeve van het bestemmingsplan Partiële herziening bestemmingsplan Media Park (aanpassing bouwvlak Media Park Noord).
    2. Het bestemmingsplan Partiële herziening bestemmingsplan Media Park (aanpassing bouwvlak Media Park Noord) overeenkomstig de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0402.05bp01mpnoord-va01, met bijbehorende bestanden en volledige papieren verbeelding, vast te stellen.
    II. Het voorstel ter agendering aan te melden voor de commissie Ruimte

  2. 2

    Periodiek dient de Algemene plaatselijke verordening Hilversum (verder: Apv) tegen het licht gehouden te worden en waar nodig geactualiseerd te worden. Gebleken is dat de Apv op een aantal punten aanpassing behoeft zodat deze beter past bij de wensen en visie van de gemeente Hilversum. Daarnaast zijn er verzoeken vanuit de ondernemers en de politie binnengekomen. Deze zijn onderzocht en waar mogelijk meegenomen in dit voorstel. Tot slot zijn er een aantal (juridisch) technische aanpassingen.


    Dit heeft geresulteerd in dit voorstel om de Apv op 11 punten te wijzigen. Het betreft de onderwerpen: spandoeken, evenementen, inbrekerswerktuig, uitjouwen, oplaten ballonnen, cameratoezicht, seksinrichtingen, geluid, vellen, collectieve en incidentele festiviteiten en venten.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de Algemene plaatselijke verordening Hilversum 2010 conform voorstel gewijzigd vast te stellen.
    2. Het onderwerp ter advisering aan de gemeenteraad agenderen voor de commissie Economie en Bestuur van 18 januari 2017.
  3. 3

    Recent is de regionale woonvisie ter advisering aan het college voorgelegd aan de commissie ruimte van 5 oktober. Naar aanleiding hiervan is op 11 oktober in het college de opbrengst besproken. Op basis hiervan is een zienswijze opgesteld, die formeel moet worden gemaakt.

    Voorgesteld besluit

    De zienswijze op de regionale woonvisie vast te stellen.

  4. 4

    Productief Leren (PL) is een unieke en succesvolle plusvoorziening voor vroegtijdige schoolverlaters met gestapelde problematiek in onze regio. Door intensieve begeleiding en een combinatie van onderwijs en zorg leidt PL hen naar een startkwalificatie en toegang tot de arbeidsmarkt. Na 7 jaar projectmatige samenwerking wensen de deelnemende partijen PL structureel te borgen. Wij stellen voor om, op basis van een breed draagvlak, hier een coöperatie voor op te richten. De Stichting Regionaal Opleidingscentrum van Amsterdam (ROCvA) en de Coöperatie Samenwerkende Schoolbesturen in het Gooi U.A. (Qinas) worden samen met de gemeente Hilversum oprichter van de coöperatie. Op grond van artikel 160, lid 2, van de Gemeentewet kan het college pas tot (mede)-oprichting en deelname in de coöperatie overgaan, nadat de gemeenteraad in de gelegenheid is gesteld hierover wensen of bedenkingen aan het college kenbaar te maken.

    Voorgesteld besluit

    1. Als voorgenomen besluit te nemen om de “Coöperatie Productief Leren Gooi- en Vechtstreek U.A.” mede op te richten en er in deel te nemen.
    2. De gemeenteraad in de gelegenheid stellen op grond van art. 160, lid 2 Gemeentewet zijn wensen of bedenkingen omtrent het ontwerp-collegebesluit ter kennisname van het college te brengen.
    3. Na het raadsbesluit definitief te besluiten om de “Coöperatie Productief Leren Gooi- en Vechtstreek U.A.” mede op te richten en er in deel te nemen.
    4. Het onderwerp ter advisering aan de raad te agenderen voor de commissie Samenleving van 18 januari 2017.
  5. 5

    Met de invoering per 2015 van het nieuwe BUIG verdeelmodel (Bundeling van Uitkeringen Inkomensvoorziening aan Gemeenten) is de gemeente Hilversum, net als een aantal andere gemeenten, geconfronteerd met een stevig tekort. Bijgaand raadsvoorstel is bedoeld om te voldoen aan de voorwaarden, zodat wij, indien dit nodig is, een beroep kunnen doen op de vangnetregeling. Tevens bevat het raadsvoorstel een begrotingswijziging.

    Voorgesteld besluit

    De raad voor te stellen:

    1. De globale analyse van de mogelijke oorzaken van het tekort op het BUIG-budget te bespreken;
    2. De geschetste aanpak om het tekort terug te dringen, te bespreken;
    3. De begroting 2016 te wijzigen voor het nadeel op de BUIG van € 1.897.000 en het nadeel ten laste te brengen van het rekeningresultaat / algemene reserve zoals in onderstaande tabel opgenomen.
      Prog Lasten Baten Saldo
      3 Werken - Buig 4.650 -2.753 1.897
      Totaal begrotingswijziging 4.650 -2.753 1.897
  6. 6

    De uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst op grond van de Monumentenverordening Hilversum 2016 gebeurt in fasen. In de eerste fase is de aandacht gericht op monumenten in het centrumgebied en directe omgeving. Voor het gebied is eerst een inventarisatie gemaakt van de cultuurhistorische- en bouwhistorische waarden. Vervolgens is een selectie gemaakt van de panden die in aanmerking komen voor een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst, op grond van algemeen geldende criteria en specifieke criteria die in het bijzonder gelden voor het centrumgebied van Hilversum. De selectie betreft 66 monumenten. De aanwijzingsprocedure start met het voornemen van het college tot aanwijzing als gemeentelijk monument. Daarna volgt een periode waarin het advies wordt gevraagd van de Commissie voor Welstand en monumenten en het belangenonderzoek wordt uitgevoerd waarbij de eigenaren in de gelegenheid worden gesteld hun zienswijze kenbaar te maken. Het college neemt vervolgens een definitief besluit. Als besloten is tot het voornemen, vallen de geselecteerde panden direct onder de werking van de Monumentenverordening Hilversum 2016 (voorbescherming).

    Voorgesteld besluit

    1. Voor te nemen tot aanwijzing over te gaan van de selectie van panden in het centrum tot gemeentelijke monumenten.
    2. Het belangenonderzoek uit te voeren.
    3. De selectie ter advisering voor te leggen aan de Commissie voor Welstand en Monumenten.
    4. De raad te informeren met bijgaande raadsinformatiebrief.
  7. 7

    De gemeente heeft de ambitie om het welzijnswerk in Hilversum te hervormen. Daarnaast wil ze ook een bezuiniging realiseren. Onderdeel van de hervorming is de ombuiging van een instellingsubsidie naar programmasubsidie.
    Voor Versa, dat een groot deel van ons welzijnswerk uitvoert, heeft dit de nodige consequenties. De gemeente en Versa werken vanaf 2015 aan een inhoudelijke opgave het welzijnswerk anders en meer vraag-gestuurd vorm te geven. Daarnaast is onderhandeld over de verdeling van frictiekosten, door Versa gemaakt als gevolg van de bezuinigingsopgave, en over de financiële afspraken voor 2017 en verder.