- Locatie
B en W kamer
- Voorzitter
- G.M. van den Top
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
De huidige arbeidsmarktinfrastructuur wordt gewijzigd (bijlage 1). Dit leidt onder meer tot één loket voor de arbeidsmarktdienstverlening (het Werkcentrum) en de borging van een gezamenlijke publiek-private governance. Hiervoor zal per arbeidsmarktregio een Regionaal Beraad worden geïnstalleerd, bestaande uit vertegenwoordigers van ten minste UWV, gemeenten, werkgeversorganisaties, vakbonden, SBB en onderwijs- en opleidingsinstellingen. Daarnaast levert de centrumgemeente van de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek de onafhankelijk voorzitter. Omdat de SUWI wetgeving (Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen) nog aangepast dient te worden, geldt het jaar 2025 nog als overgangsperiode. Met het oog op de besluitvorming binnen het Regionaal Beraad betreffende onder meer de meerjarenagenda (beleidsagenda en uitvoeringsagenda regionaal arbeidsmarktbeleid), is het van belang dat de gemeentelijk vertegenwoordiger mandaat heeft van de gemeenten uit de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek. De bestuurlijke voorbereiding en interne afstemming door gemeenten vindt plaatst in het PFHO SD W&P.
Besluit
1. De voorzitter van het PFHO SD W&P Regio Gooi en Vechtstreek te benoemen als vertegenwoordiger van de gemeenten in het Regionaal Beraad van de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtsteek.
2. De voorzitter van het PFHO SD W&P de bevoegdheid te verlenen om de gemeentelijk bestuurders in het PFHO SD W&P als plaatsvervanger(s) aan te wijzen.
3. De vertegenwoordiger als bedoeld onder 1 en de plaatsvervanger(s) als bedoeld onder 2 te mandateren om de gemeentelijke standpunten en inzichten, afgestemd in het PFHO SD W&P, in te brengen in de besluitvormingsprocessen van het Regionaal Beraad.
Conform.
-
2
De gemeente Hilversum is eigenaar van een perceel dat in de Oude Haven, nabij Haven 1-13 te Hilversum, in erfpacht is uitgegeven aan drie erfpachters. Het betreft een perceel in de voormalige zoutbunkers, de ruimte heeft vroeger dienst gedaan voor de opslag van zout. Door de erfpachters worden hier nieuwe appartementen ontwikkeld. In deze grond heeft drinkwaterleiding maatschappij Vitens N.V. ten behoeve van de drinkwatervoorziening een waterleiding via de reeds bestaande kade aangelegd. Om de eigendomsverhoudingen van deze leiding vast te leggen heeft drinkwaterleiding maatschappij Vitens N.V. recht van opstal op de erfpacht nodig. Met het vestigen van het recht van opstal neemt Vitens N.V. ook alle beheer en onderhoud voor zijn rekening met de daarbij behorende kosten (zie bijlage 1 met situatieschets zie bijlage 2). De gemeente Hilversum moet voor het vestigen van dit recht haar toestemming geven. Het college wordt gevraagd om in te stemmen met het vestigen van dit opstalrecht.
Besluit
Ten behoeve van de aanleg van een drinkwaterleiding het recht van opstal te vestigen op het perceel van de gemeente Hilversum, kadastraal bekend sectie M, nummer 4081 (gedeeltelijk), nabij Haven 1-13 voor de ontwikkeling van nieuwbouwwoningen.
Conform.
-
3
Vitens heeft de jaarrekening 2024 vrijgegeven. Vitens heeft het boekjaar 2024 afgesloten met een netto winst van € 34,5 miljoen.
De gemeente Hilversum is als aandeelhouder uitgenodigd voor de Algemene vergadering van Aandeelhouders van Vitens. Op de agenda van deze AvA staan;
• Ter besluitvorming: a) De vaststelling van de jaarrekening over het boekjaar 2024, b) de vaststelling van het dividend over het boekjaar 2024, c) het verlenen van kwijting aan de leden van de Raad van Bestuur en d) het verlenen van kwijting aan de leden van de Raad van Commissarissen
• ter informatie: De datum van de volgende aandeelhoudersvergadering, 28 november 2025.Besluit
1. Kennisnemen van de agenda en bijbehorende stukken van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) van 25 april 2025.
2. Goedkeuring te verlenen aan het voorstel tot vaststelling van de jaarrekening 2024 en deze goedkeuringsstem in te (laten) brengen in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 25 april 2025 conform bijgevoegde stemvolmacht.
3. Goedkeuring te verlenen aan het voorstel tot vaststelling van het dividend over het jaar 2024 en deze goedkeuringsstem in te (laten) brengen in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 25 april 2025 conform bijgevoegde stemvolmacht.
4. Goedkeuring te verlenen aan het voorstel tot verlening van kwijting aan de leden van de Raad van Bestuur en deze goedkeuringsstem in te (laten) brengen in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 25 april 2025 conform bijgevoegde stemvolmacht.
5. Goedkeuring te verlenen aan het voorstel tot verlening van kwijting aan de leden van de Raad van Commissarissen en deze goedkeuringsstem in te (laten) brengen in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 25 april 2025 conform bijgevoegde stemvolmacht.Conform.
-
4
In de gemeenteraadsvergadering van 6 maart 2024 is deze toezegging gedaan tijdens het bespreken van motie M24-25 Openbaar toilet vriendelijke gemeente (ingediend door de SP, ingetrokken):
Wethouder Scheepers zegt toe met de taskforce centrum in gesprek te gaan over openbare toiletten en de raad mondeling of via een brief te informeren over wat er is besproken en welke acties daaruit voortvloeien (T24-032).
Met bijgaande collegebrief wordt toezegging T24-032 afgedaan.
Bijlagen
Besluit
De raad informeren over toezegging T24-032 via bijgaande brief.
Akkoord.
-
5
Middels bijgaande collegebrief zal de Raad worden geïnformeerd over het proces waarin we het werken onder de Omgevingswet evalueren, zowel intern als extern, om de processen te verbeteren, van elkaar te leren en meer integraal samenwerken binnen initiatieven in de Fysieke Leefomgeving.
Bijlagen
Besluit
In te stemmen met het informeren van de Raad middels bijgaande Collegebrief omtrent verbeteringen in het werken onder de Omgevingswet.
Conform.
-
6
Het bieden van maatschappelijke begeleiding aan asielstatushouders is voor gemeenten een wettelijke taak vanuit de Wet Inburgering 2021. Stichting VluchtelingenWerk vervult deze (specialistische) taak voor gemeente Hilversum. Het advies is hierom de aanvraag 2025 te verlenen.
Besluit
Het voorstel is om een subsidie van € 425.028 aan Stichting VluchtelingenWerk Nederland te verlenen voor het jaar 2025 (zaak 1710301), conform bijgevoegde beschikking (bijlage 2).
Akkoord met aanpassingen, de portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
7
De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) voert voor ons als verbonden partij verschillende milieutaken uit. Jaarlijks is de raad in de gelegenheid een zienswijze kenbaar te maken op de ontwerpbegroting van de OFGV evenals op eventuele begrotingswijzigingen. De begroting wordt opgesteld op basis van de door het algemeen bestuur (AB) van de OFGV vastgestelde financiële kaders zoals vastgelegd in de jaarlijkse Kadernota.
De raad wordt voorgesteld bijgaande zienswijze (bijlage) kenbaar te maken inzake de ontwerpbegroting 2026. De zienswijzetermijn voor de raad eindigt op 20 juni 2025.
De raad kan tevens jaarlijks een zienswijze kenbaar maken op de definitieve jaarrekening. De OFGV heeft nu een voorlopige jaarrekening 2024 ter kennisgeving aangeboden. Later dit jaar is de raad in de gelegenheid een zienswijze kenbaar te maken op de definitieve jaarrekening.
Bijlagen
Besluit
I. De raad voor te stellen;
1. Bijgaande zienswijze op de OFGV ontwerpbegroting 2026 vast te stellen en kenbaar te maken bij de OFGV.
2. Kennis te nemen van de OFGV voorlopige jaarrekening 2024 (ter informatie).
II. Het voorstel agenderen voor behandeling in de Commissie Duurzaamheid & Bereikbaarheid van 7-5-2025Conform.
-
8
Op 15 april 2025 besluiten de colleges van Wijdemeren en Hilversum over het gelijkluidende voorstel 'samenwerkingsovereenkomst'. In deze overeenkomst staat hoe en onder welke condities de samengevoegde ambtelijke organisatie in 2026 diensten en ondersteuning verleent aan inwoners, ondernemers en het bestuur van Wijdemeren.
Bijlagen
Besluit
1. De samenwerkingsovereenkomst 2026 vast te stellen.
2. De burgemeester te mandateren om de overeenkomst namen het college van Hilversum te ondertekenen.
3. De gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.Akkoord met aanpassingen, de portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
9
Op 15 oktober 2024 heeft de eigenaar van Groest 75-10 een verzoek om tegemoetkoming in (plan)schade ingediend. Reden voor het verzoek is het besluit van het college van 23 augustus 2021 om omgevingsvergunning te verlenen voor de nieuwbouw van het politiebureau op de Groest 69, waardoor de woning van indiener waarde zou hebben verloren. Over het verzoek heeft de planschadedeskundige advies uitgebracht. Geadviseerd wordt dit advies over te nemen en het verzoek af te wijzen.
Besluit
1. Het advies (inclusief motivering) van Ten Have Advies d.d. 31 maart 2025 met betrekking tot het verzoek van de eigenaar van Groest 75-10 om tegemoetkoming in planschade, over te nemen;
2. De eigenaar van Groest 75-10, gelet op het advies genoemd onder 1, geen tegemoetkoming in planschade toe te kennen en de aanvraag af te wijzen.Conform.
-
10
Betreft een intentieverklaring om te onderzoeken of en onder welke condities duurzame energie-opwek met zonnepanelen langs de A27 mogelijk is.
Besluit
De kansen voor het opwekken van duurzame energie langs de snelweg A27 te onderzoeken en daartoe de “Intentieverklaring Opwek Energie A27, Inzake de verkenning van de mogelijkheden tot het realiseren van energieopwekking” te ondertekenen.
Conform.
-
11
Anders dan in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 bevat de Jeugdwet geen grondslag voor het aanwijzen van toezichthouders. In de Verordening jeugdhulp gemeente Hilversum 2025 is hierin met het nieuwe artikel 29 alsnog voorzien. De aan te wijzen toezichthouder handelt op basis van de bestuursrechtelijke bevoegdheden die zijn vastgelegd in de artikelen 5:11 tot en met 5:20 van de Algemene wet bestuursrecht. De medewerkers van de Sociale Recherche Gooi en Vechtstreek voeren al rechtmatigheidsonderzoeken uit op grond van het Mandaat- en machtigingsbesluit dienstverleningsovereenkomst van de dienst regionale Sociale Recherche Gooi en Vechtstreek 2019. Met dit aanwijzingsbesluit tot toezichthouder kunnen deze medewerkers mede gebruik maken van voornoemde bestuursrechtelijke bevoegdheden.
Besluit
De sociaal rechercheurs en handhavingsmedewerkers van de Uitvoeringsdienst Sociaal Domein van de gemeente Gooise Meren op grond van artikel 29 van de Verordening jeugdhulp gemeente Hilversum 2025 aan te wijzen als toezichthouder rechtmatigheid Jeugdhulp.
Conform.
-
12
Het is voor gemeenten verplicht om een protocol in werking te stellen als een calamiteit zich voordoet op het gebied van de jeugdwet (artikel 1 lid 1). Het Calamiteitenprotocol Jeugd voorziet gemeenten van een draaiboek dat doorlopen moet worden om verdere escalatie te voorkomen en de situatie, zowel intern als extern, onder controle te krijgen. Het biedt tevens een juridisch kader met betrekking tot de definitie van een calamiteit, hoe de melding binnen kan komen en wat er vanuit gemeenten moet gebeuren zodra dit het geval is.
Dit calamiteitenprotocol is regionaal voorbereid en opgesteld.Besluit
Het vaststellen van het regionaal Calamiteitenprotocol Jeugd en dit als richtlijn te gebruiken wanneer een calamiteit op het gebied van de Jeugdwet (artikel 1 lid 1) zich voordoet.
Conform.
-
13
De BNG Bank heeft de jaarrekening 2024 vrijgegeven inclusief een bijbehorend dividendvoorstel. De BNG Bank heeft het boekjaar 2024 afgesloten met een nettowinst van afgerond € 294 miljoen. De BNG Bank stelt een dividenduitkering over 2024 voor van € 140 miljoen (€ 2,51 per aandeel, voor Hilversum komt dit uit op € 303.557). Dit is 50% van de nettowinst die overblijft na aftrek van de uitkering aan houders van hybride kapitaal en is in lijn met het staande beleid van de BNG Bank. Het restant van de winst wordt toegevoegd aan de reserves van de BNG Bank,
De gemeente Hilversum is als aandeelhouder uitgenodigd voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouder van de BNG Bank.
In de AVA zullen de volgende stukken worden besproken: het verslag van het Bestuur over 2024, het verslag van de Raad van Commissarissen over 2024, en de presentatie van de externe accountant.
De volgende stukken worden ter stemming aan de aandeelhouders voorgelegd:
a) Vaststelling van de jaarrekening 2024,
b) Dividendvoorstel 2024,
c) Verlening decharge aan de statutaire leden van de Executive Committee voor hun taakuitoefening in 2024,
d) Verlening decharge aan de Raad van Commissarissen voor hun taakuitoefening in 2024.
e) Voordracht en herbenoeming van 3 commissarissen.Besluit
1. Kennisnemen van de agenda en de bijbehorende stukken van de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) van 24 april 2025;
2. Kennisnemen van de jaarrekening 2024 van de BNG Bank en het bijbehorende dividendvoorstel;
3. De voorgestelde dividenduitkering over 2024, na instemming van de aandeelhouders van de BNG Bank, ad € 303.557,- te verwerken in de jaarrekening 2025;
4. De gemeente Hilversum niet te laten vertegenwoordigen op de Algemene vergadering van Aandeelhouders van de BNG Bank.Conform.
-
14
In de zomer van 2023 heeft de gemeenteraad de gebiedsagenda centrum met uitvoeringsprogramma vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma bestrijkt vier jaar, van 2023 tot 2027. Afgesproken met de raad is dat er een tussentijdse evaluatie plaatsvindt, op basis van de in de gebiedsagenda opgenomen Kritieke Prestatie-indicatoren (KPI’s). Dit zou halverwege de looptijd van de uitvoeringsagenda zijn, in de zomer van 2025.
Het voorstel is om de tussentijdse evaluatie van de gebiedsagenda uit te stellen naar het eerste kwartaal van 2026. Op dat moment komen de nieuwe cijfers van het Koopstromenonderzoek Randstad 2026 uit. Dit is een belangrijke bron voor de KPI's en op basis hiervan kan worden geëvalueerd hoe het centrum ervoor staat. De raad wordt over dit besluit geïnformeerd via een raadsinformatiebrief.
Besluit
1. De tussentijdse evaluatie van de gebiedsagenda centrum uit te stellen tot het eerste kwartaal van 2026;
2. De raad hierover te informeren door middel van bijgaande raadsinformatiebrief.Conform.
-
15
Op 11 september 2024 heeft de behandeling plaatsgevonden van de midterm review van het Bedrijfsplan van de Tomingroep in de commissie Zorg, Welzijn en Samenleving . Tijdens deze behandeling is aan de orde gekomen dat het college het voornemen heeft geuit om een visie te formuleren op de toekomst van een sociaal ontwikkelbedrijf in relatie tot de visie op de uitvoering van de Participatiewet in haar geheel. Naar aanleiding van de behandeling en de formuleren visie heeft de commissie het advies gegeven om, voorafgaand aan het opstellen van een visie, een expertbijeenkomst te organiseren en hierbij directeuren van onderscheidende ontwikkelbedrijven aan het woord te laten. De exportbijeenkomst heeft plaatsgevonden op 13 februari 2025. Middels bijgaande collegebrief informeren wij de raad.
Besluit
De raad te informeren over de uitkomsten van de expertbijeenkomst over sociale ontwikkelbedrijven op 13 februari 2025 middels bijgevoegde
collegebrief.Conform.
-
16
De gemeente is sinds 2023 verantwoordelijk voor een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) voor haar inwoners. Het Rijk kent per 2023 op basis van een beschikking onder voorwaarden jaarlijks een specifieke uitkering (SPUK-IDO) toe aan de gemeenten voor bekostiging van de Informatiepunten Digitale Overheid. Bij het Informatiepunt Digitale Overheid kunnen burgers onder andere terecht voor hulp bij het digitale verkeer met publieke en private dienstverleners.
Besluit
De subsidie van € 87.200,- verlenen aan Stichting Openbare Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum voor het Informatiepunt Digitale Overheid 2025
Akkoord.
-
17
Op 13 maart 2025 hebben wij twee verzoeken ontvangen in het kader van de Wet open overheid (Woo) . De verzoeken betreffen - kort weergegeven - correspondentie over het aftreden, dan wel terugkomst, van wethouder Heller.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Verzoekers te beantwoorden door middel van bijgevoegde brieven met de besluiten.