Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

College van B en W

dinsdag 6 mei 2025

09:30 - 16:00
Locatie

B en W kamer

Voorzitter
G.M. van den Top
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Het Bodemenergieplan geeft een kader voor de toetsing van de geldende voorbescherming bodemenergie. Bij wijziging van het omgevingsplan wordt een verwijzing opgenomen naar de vastgestelde Bodemenergieplannen.


    Het Bodemenergieplan Centrum-Oost vormt een gebiedsgerichte uitwerking van het bodemenergiebeleid van Hilversum. Het plan bevat regels voor de aanleg en toepassing van bodemenergiesystemen in het deelgebied Centrum en Oost. Daarmee stuurt de gemeente op een ordentelijk gebruik van de ondergrond en het behouden van ruimte voor toekomstige bodemenergiesystemen voor een duurzame warmte- en koudevoorziening. In het plan zijn regels opgenomen voor open en gesloten bodemenergiesystemen. Met dit besluit wordt het eerste bodemenergieplan voor een deelgebied binnen de gemeente Hilversum vastgesteld. Hierna zullen er nog voor in ieder geval drie deelgebieden bodemenergieplannen volgen.

    Besluit

    Het Bodemenergieplan Hilversum Centrum en Oost (Bijlage 1) en de bijbehorende Plankaart Bodemenergieplan Hilversum Centrum en Oost (Bijlage 2) vast te stellen.

    Akkoord.

  2. 2

    Op 19 juli 2023 heeft de raad het Stedenbouwkundig Plan Sportpark vastgesteld. Het Stedenbouwkundig Plan bevat de uitgangspunten voor het toekomstige programma van het Sportpark. Om de voorgestane ontwikkeling mogelijk te maken is een wijziging van het omgevingsplan, danwel het verlenen van buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA’s) nodig. Om het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvorming te betrekken wordt eerst een mer-procedure (mer) gevolgd, met als resultaat een milieueffectrapport (MER).
    De mer-procedure wordt gestart met de zogenaamde ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ (NRD). Met de NRD maakt de gemeente bekend dat zij de mer-procedure doorloopt voor de gebiedsontwikkeling Sportpark Hilversum. In de NRD staat beschreven hoe de mer-procedure voor Sportpark Hilversum eruitziet en hoe de milieu- en omgevingseffecten van de ontwikkeling op de omgeving worden onderzocht: wat wordt er onderzocht (reikwijdte) en op welke wijze wordt dit onderzoek uitgevoerd (detailniveau). De reikwijdte kan gezien worden als de afbakening van het onderzoek.
    Voorgesteld wordt in te stemmen met de NRD en deze ter inzage te leggen voor het indienen van zienswijzen.

    Besluit

    1. In te stemmen met de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Sportpark van april 2025;
    2. De onder 1 genoemde NRD ter inzage te leggen voor het indienen van zienswijzen;
    3. De raad informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.

    Akkoord met aanpassingen, de portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.

  3. 3

    Vanwege de aangenomen motie M24-06 ‘locatieprofiel evenementen Zonnestraal cultuur heelt’ is het locatieprofiel voor Landgoed Zonnestraal opgesteld. Een locatieprofiel geeft kaders over wat er qua evenementen mogelijk is. Denk daarbij aan aspecten als type evenement, aantal evenementdagen per jaar, geluid, veiligheid, bereikbaarheid, duurzaamheid, parkeren, etc. Dit alles afgestemd op de identiteit van de locatie. Het locatieprofiel Zonnestraal wordt onderdeel van het toekomstige omgevingsplan Zonnestraal. Het is een tijdelijk locatieprofiel dat wordt aangescherpt nadat het toekomstplan (prognose vaststelling 2025) en omgevingsplan (planning n.t.b.) voor Zonnestraal zijn vastgesteld.


    Het college informeert de raad via een Raadsinformatiebrief over het ter inzage leggen van het locatieprofiel. Na de ter inzage legging volgt de vaststelling van dit locatieprofiel. Na vaststelling van het locatieprofiel, kan een initiatiefnemer voor een evenement volstaan met het indienen van een aanvraag om evenementenvergunning. Die wordt dan ook getoetst aan de regels in het omgevingsplan.

    Besluit

    1. Het locatieprofiel Zonnestraal als toetsingskader vast te stellen
    2. Het locatieprofiel voor landgoed Zonnestraal per 16 mei 2025 ter inzage te leggen voor een periode van 6 weken
    3. De raad te informeren conform bijgevoegde Raadsinformatiebrief

    Akkoord.

  4. 4

    In de Motie Verlaging maximale huurverhoging (M25-001) heeft de raad de wethouder wonen verzocht om zo spoedig mogelijk in gesprek te gaan met de lokale woningcorporaties over een lagere huurverhoging en de raad uiterlijk mei 2025 een terugkoppeling te geven van de uitkomst van de gesprekken. Hierop heeft het college bij de beantwoording van de art. 41 vragen van fractie Hart voor Hilversum inzake Nationale prestatieafspraken huurtarieven gemeld dat dit onderwerp een agendapunt wordt op het Bestuurlijk Overleg Prestatieafspraken dat in het voorjaar wordt gehouden. Middels een collegebrief koppelen wij de uitkomst van dit overleg terug aan de raad en is hiermee de motie afgehandeld.

    Besluit

    Middels bijgaande collegebrief de raad te informeren over hoe wij vervolg hebben gegeven aan de Motie Verlaging maximale huurverhoging (M25-001), waarmee wij deze motie beschouwen als afgehandeld.

    Conform.

  5. 5

    Met de verkiezing van een nieuwe president in de Verenigde Staten, is een ontwikkeling die zich al langer leek voor te doen, steviger doorgezet c.q. bewaarheid. De relatie tussen de big tech bedrijven en de (nationale) overheid/’de macht’ is inniger geworden. De benoeming van Musk als verantwoordelijke voor het nieuwe Department of Government Efficiency is daar een exponent van. Met deze recente ontwikkelingen in het geopolitieke landschap is de bewustwording van de afhankelijkheid van de big tech een belangrijk gespreksonderwerp in de maatschappij. Deze actualiteit vertaalt zich nu ook door naar de gemeente Hilversum met vragen over de (on)afhankelijkheid van onze leveranciers.

    Besluit

    1. Notie te nemen van (geopolitieke) ontwikkelingen ten aanzien van big tech en aanverwante ontwikkelingen en de Hilversumse reactie daarop.
    2. Bijgaande Collegebrief vast te stellen en aan de raad aan te bieden.

    Akkoord met aanpassingen, de portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.

  6. 6

    Met deze brief informeren wij u over de afronding van de regionale Strategie Woonzorgopgave Gooi en Vechtstreek (voorheen regionale kadernota woonzorgopgave) en de planning tot aan de raadsbehandeling van de Hilversumse woonzorgvisie.

    Besluit

    1. De raad informeren over de regionale strategie woonzorgopgave en het vervolgproces.




    (ter info: Wethouder heeft gevraagd een wijziging door te laten voeren op p.4 van de Strategie woonzorgopgave regio Gooi en Vecht. Door de vakantieperiode is dit niet tijdig gelukt voor aanlevering B en W, hier wordt aan gewerkt)

    Akkoord met aanpassingen, de portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.

  7. 7

    Op 9 april 2025 heeft dhr. Revermann per brief gevraagd om uitleg ten aanzien van het gewijzigd vaststellingsbesluit van de Raad van de gemeenten Hilversum inzake het Chw-bestemmingsplan Stationsgebied 2022 n.a.v. de zienswijze van mevrouw Flik. De gemeenteraad heeft besloten om de beantwoording van uw brief aan het college over te laten. Het doel van dit voorstel is om met verzending van een collegebrief een nadere uitleg te geven over de standpunten van de gemeente betreffende de verwerving van het perceel van mevrouw Flik en de heer Kerkenaar.

    Besluit

    1. Kennis te nemen van bijgevoegde brief van dhr. Revermann '2234-04.c17 uitleg gewijzigd vaststellingsbesluit Raad Hilversum' d.d. 9 april 2025;
    2. De brief van dhr. Revermann te beantwoorden met verzending van bijgevoegde collegebrief.

    Conform.

  8. 8

    Op 27 maart 2025 heeft de gemeenteraad het college van B en W gemandateerd om de rol van Hilversum in het preventief financieel toezicht dat door GS i.v.m. de herindeling op Wijdemeren is gelegd, in te vullen. Bij de besluitvorming in de gemeenteraad is al aangegeven dat het college voornemens was dit mandaat door te leggen naar de concerncontroller. Om dat te effectueren is een separaat collegebesluit nodig. Het voorstel daartoe ligt nu voor. Het is afgestemd met juridische zaken.

    Besluit

    Aan de concerncontroller van Hilversum de volgende ondermandaten en bevoegdheden te verlenen:

    • Het door de gemeenteraad van Hilversum aan het college van burgemeester en wethouders verleende mandaat en machtiging om besluiten van de gemeente Wijdemeren waarop het preventief financieel toezicht van toepassing is, te beoordelen, hiertoe instemming te verlenen of te onthouden en het college van Wijdemeren en de gemeenteraad van Hilversum daarover te informeren.
    • De door de gemeenteraad van Hilversum aan het college van burgemeester en wethouders verleende bevoegdheid om namens de gemeenteraad in voorkomende gevallen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland in dat kader een zienswijze naar voren te brengen en toe te zenden. Indien van deze bevoegdheid gebruik wordt gemaakt, zal het college de gemeenteraad van Hilversum hierover informeren.

    Conform.

  9. 9

    Voor de taakvelden vergunningen, toezicht en handhaving omgevingsrecht (hierna: VTH) geldt een wettelijke beleidscyclus. Vast onderdeel van deze cyclus is onder meer de vaststelling door het college van de jaarrapportage. In de jaarrapportage wordt teruggeblikt op het afgelopen
    jaar en wordt, naast de jaarcijfers, ook stilgestaan bij de voortgang van de in het VTH-beleid gestelde doelen. Voor de VTH-taken die de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi- en Vechtstreek (hierna: OFGV) namens Hilversum uitvoert, gelden dezelfde rapportageverplichtingen.



    Vanwege de samenhang tussen de VTH-jaarrapportage van de gemeente en van de OFGV, wordt u tegelijkertijd de vaststelling van beide jaarrapportages over 2024 voorgelegd. Over 2024 heeft het IBT de gemeente Hilversum een goede beoordeling gegeven.



    Tevens wordt u ter informatie het oordeel van de Provincie Noord Holland (hierna genoemd IBT) voorgelegd. Over het jaar 2024 heeft het IBT de gemeente Hilversum een goede beoordeling gegeven welke een positieve ondersteuning geeft welke richting de gemeente Hilversum het VTH beleid en uitvoering vorm geeft. Dit is goed nieuws, zeker afwegende eerder oordeel in 2023 en recente inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Besluit

    1. De Jaarrapportage 2024 Vergunningen, Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht van de gemeente Hilversum vast te stellen;
    2. De Jaarrapportage 2024 Vergunningen, Toezicht en Handhaving van de OFGV vast te stellen;
    3. Kennis te nemen van de beoordeling Interbestuurlijk toezicht Omgevingsrecht 2024 door de Provincie Noord-Holland;
    4. De raad door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren.

    Conform.

  10. 10

    In deze collegebrief wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de stand van zaken over de NOVEX MRA en de NOVEX Groene Hart voorjaar 2025.

    Besluit

    De raad informeren over de stand van zaken NOVEX MRA en NOVEX Groene Hart voorjaar 2025 middels bijgaande collegebrief.

    Conform.

  11. 11

    Op 2 april 2025 heeft de fractie PvdA vragen gesteld op basis van artikel 41 van het Reglement van Orde aangaande Urgentieverklaring sociale huur. De beantwoording is 4 dagen later dan voorzien aangezien we voor de beantwoording voor de vragen ook afhankelijk waren van het Regionale Urgentiebureau en vanwege de meivakantie.

    Besluit

    De op 2 april 2025 ontvangen vragen ex artikel 41 RVO van de fractie PvdA aan het college over Urgentieverklaring sociale huur te beantwoorden middels bijgaande brief.

    Conform.