- Locatie
B en W kamer
- Voorzitter
- G.M. van den Top
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Vooruitlopend op de controleverklaring en het definitieve verslag van bevindingen van de accountant hebben we op 9 mei het (concept) verslag van bevindingen ontvangen. Het betreft hier nog een conceptverslag aangezien de controle door PSA nog niet volledig is afgerond. Het verslag van bevindingen kan mogelijk nog worden aangepast als de afronding van de controle hiertoe aanleiding geeft. Voor de behandeling van de jaarrekening 2024 in de raad ontvangen we het definitieve accountantsverslag, inclusief de goedkeurende controleverklaring. Als sluitstuk van de jaarrekeningcontrole stelt de externe accountant deze stukken op, zoals dat is vastgelegd in artikel 213, lid 5 van de Gemeentewet. Het college geeft de raad hierbij zijn reflectie op de bevindingen en de adviezen van de accountant over de jaarrekening 2024. Deze werkwijze is onderdeel van het jaarrekeningproces en draagt bij aan de transparantie over de kwaliteit van de beheersing en verslaglegging over de gemeentelijke organisatieactiviteiten zodat de raad zijn rol als controlerend orgaan optimaal kan uitvoeren. De controle op de jaarrekening 2024 heeft geleid tot een goedkeurende controleverklaring van de externe accountant. De bijgevoegde stukken worden, conform de bestaande gang van zaken, behandeld in de Audit- en rekeningencommissie (ARC), gezamenlijke commissie en vervolgens ter besluitvorming over de jaarstukken 2024 voorgelegd aan de raad.
Bijlagen
Besluit
- Kennis te nemen van het (concept) verslag van bevindingen PSA 2024 (bijlage 1);
- De bestuurlijke reactie op het verslag van bevindingen PSA 2024 vast te stellen (bijlage 2);
- Het (concept) verslag van bevindingen (bijlage 1) en de bestuurlijke reactie hierop (bijlage 2) aan de raad te verzenden en toe te voegen aan de stukken voor de Audit- en Rekeningencommissie (ARC), gezamenlijke commissie en de raadsbehandeling;
- De bevestiging van de jaarstukken (LOR) te ondertekenen.
Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
2
Op 2 februari 2022 heeft de gemeenteraad besloten om in de periode tot 2030 versneld te investeren in de aanpak van knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid en doorstroming, in samenhang met onder andere de doorfietsroutes. Sindsdien wordt jaarlijks een actualisatie van de zogeheten Prio-wegenlijst opgesteld. De Priowegenlijst is een lijst met wegvakken of kruispunten waar de komende jaren met prioriteit aanpassingen aan worden gedaan. Priowegen kennen een probleem waardoor er actie vanuit de gemeente is gewenst. Alle mogelijk Priowegen worden gescoord aan de hand van vastgestelde criteria en vervolgens gekoppeld aan financiële middelen en capaciteit. Dat levert een investeringsplanning Priowegen op.
Bijlagen
Besluit
- De herziene prioriteitenlijst zoals opgenomen in bijlage 1 vast te stellen als uitgangspunt voor de uitvoeringsplanning in de komende jaren, en deze jaarlijks te actualiseren op basis van projectvoortgang en actuele risicoanalyse.
- De raad hierover te informeren middels bijgevoegde Raadsinformatiebrief.
Conform.
-
3
Het programma Datagedreven sturing (DGS) is in een volgende fase terechtgekomen. Ter evaluatie is in deze RIB is uitgewerkt waar het programma nu staat qua bereikte doelen en uitgevoerde activiteiten, hoe de gemeentelijke organisatie verder wil met de opgave en hoe deze te borgen in de organisatie.
Bijlagen
Besluit
1. De evaluatie op hoofdlijnen programma Datagedreven Sturing 2025 en de continuering hiervan als opgave vast te stellen.
2. De raad te informeren over de evaluatie op hoofdlijnen van het programma Datagedreven sturing 2021-2025, via de raadsinformatiebrief.Conform.
-
4
De actualisatie van de i-Visie 2020-2024 kent een tweeledige aanleiding:
Procedurele aanleiding:
De i-Visie uit 2020, vastgesteld met een looptijd van vier jaar tot en met 2024, vormde de basis voor de huidige ICT-activiteiten binnen de gemeentelijke bedrijfsvoering. Nu de looptijd is geëindigd, is het noodzakelijk de i-Visie 2020-2024 te herzien en te actualiseren. Dit zorgt ervoor dat de i-Visie relevant blijft en aansluit bij de toekomstige behoeften van de organisatie. De organisatie zorgt met ICT-voorzieningen voor de externe en interne dienstverlening aan burgers, bestuur en medewerkers.
Inhoudelijke aanleiding:
Er is ook een inhoudelijke noodzaak tot actualisatie van de i-Visie. De huidige visie is in de voorbereiding geëvalueerd om te bepalen of deze nog steeds aansluit bij de actuele behoeften van de organisatie. Bepaalde aspecten van de i-Visie zijn verouderd en/of nieuwe ontwikkelingen zijn niet in de visie 2020-2024 meegenomen.
De kernboodschap van de visie op informatievoorziening 2025-2030 is dat de concernorganisatie van de gemeente Hilversum zich inzet om een toonaangevende digitale stad te worden. Hierbij geldt:
- De gemeente wil dit doen door het creëren van een mensgerichte, uitvoerbare, toekomstgerichte, communicatieve en evalueerbare digitale informatiepositie;
- de focus ligt op een efficiënte, veilige en mensgerichte digitale werkomgeving die de ambities van de gemeente ondersteunt;
- dit wordt gerealiseerd door het stimuleren van experimenten, het delen van kennis en het investeren in de ontwikkeling van medewerkers;
- de visie is gebaseerd op twee hoofdthema's: "Dapper naar de toekomst" (gericht op vernieuwing en ambitie) en "Gegrondvest op vertrouwen" (gericht op een stevig fundament van betrouwbaarheid en beveiliging).
De visie op de interne informatievoorziening wil de concernorganisatie transformeren en voorbereiden op het zijn van een vooruitstrevende digitale stad, met een informatievoorziening die de inwoners en de organisatie optimaal bedient, gebouwd op innovatie en vertrouwen.
Besluit
- Kennis te nemen van de visie op informatievoorziening van de gemeente Hilversum voor de periode 2025-2030.
- Bijgaande Collegebrief aan de gemeenteraad te versturen.
Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
5
De Wmo toezichthouder heeft ook in 2024 toezicht gehouden op de kwaliteit van de Wmo-zorgaanbieders in regio Gooi en Vechtstreek. De bevindingen staan in het jaarverslag. Dit is openbaar en wordt ook ter kennisname aangeboden aan de gemeenteraden in de regio.
Besluit
Het jaarverslag van de Wmo-toezichthouder in de regio Gooi en Vechtstreek met de begeleidende brief aanbieden aan de raad.
Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
6
Stichting Mediafonds Hilversum (hierna: MFH) heeft een subsidieaanvraag ingediend voor het voorjaar 2025. Dit is de tweede subsidieaanvraag van het MFH aan gemeente Hilversum. Het statutair vastgelegde doel van de stichting is het bevorderen van een breed bereik van lokale kwaliteitsjournalistiek in de stad Hilversum en directe omgeving. De stichting beheert een fonds waaruit projecten kunnen worden ondersteund die in lijn zijn met het statutaire doel.
Besluit
1. Een subsidie van maximaal € 72.500,- te verlenen aan Stichting Mediafonds Hilversum voor het voorjaar 2025 (zaak 1785502) conform de beschikking in de bijlage, bijlage 3 ‘Beschikking Subsidie Mediafonds Hilversum’.
Akkoord.
-
7
Op 23 april 2025 heeft de fractie van de CDA artikel 42 RvO vragen gesteld inzake een laagdrempelige bibliotheek.
Besluit
- De artikel 42 vragen RvO van de fractie CDA inzake een laagdrempelige bibliotheek beantwoorden middels bijgaande brief.
Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
8
De VNG, de WSGO, FNV Overheid, CNV overheid en CMHF hebben op 17 april 2025 een eindresultaat voor de Cao Gemeenten en de Cao SGO (Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties) gesloten. Dit eindresultaat wordt definitief, op zijn vroegst medio 6 juni 2025, na de ledenraadplegingen van de afzonderlijke partijen en bekrachtiging van de afzonderlijke besturen. Daarna heeft de cao rechtstreekse werking.
Besluit
1. Vóór te stemmen voor het eindresultaat Cao Gemeenten en Cao SGO 2025 - 2027.
2. De gemeentesecretaris volmacht te verlenen om gemeente Hilversum te vertegenwoordigen als stemgerechtigd lid inzake dit eindresultaat.
3. De portefeuillehouder organisatie, bedrijfsvoering en dienstverlening te machtigen om de Raadsinformatiebrief, zodra het eindresultaat Cao Gemeenten en Cao SGO 2025 - 2027 definitief is, te weten op z’n vroegst medio juni, te doen toekomen aan de Raad.Conform.
-
9
De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) maakt jaarlijks een uitvoeringsprogramma (UVP). Het uitvoeringsprogramma is een uitwerking van de Regionale Uitvoerings- en Handhavingsstrategie 2024-2027 en sluit aan bij het Hilversumse VTH Beleid Omgevingsrecht.
Het OFGV uitvoeringsprogramma 2025 geeft inzicht in de belangrijkste thema’s voor dat jaar. Daarbij beschrijft het op welke doelstellingen de OFGV zich in 2025 richt. En welke concrete activiteiten de OFGV voor de gemeente Hilversum gaat verrichten. Deze activiteiten dragen bij aan de strategische doelen van de gemeente Hilversum.
Besluit
1. Het OFGV uitvoeringsprogramma 2025 vast te stellen;
2. de OFGV hiervan in kennis te stellen met bijgaande collegebrief;
3. de raad hierover te informeren met bijgaande raadsinformatiebrief.Conform.
-
10
Het regionale beleidsplan Bescherming en Opvang kent een looptijd van vier jaar en loopt op 31 december 2025 af. Om tot een nieuw beleidsplan te komen, is er een startnotitie vastgesteld door de colleges in december 2024. De raad heeft hier op 5 maart 2025 haar zienswijze op gegeven, waar een reactie op is geformuleerd. De opbrengsten uit de evaluatie en de zienswijzen zijn verwerkt in het concept beleidsplan 'Herstel de verbinding' 2026 - 2033 en het concept uitvoeringsprogramma 2026 - 2029 die nu voorliggen.
De onderwerpen die voor Hilversum relevant zijn, zijn voldoende verwerkt in de stukken. Zo heeft onderlinge solidariteit zowel in het stuk, als op de regionale portefeuillehoudersoverleggen een goede plek gekregen. Ook het ETHOS-light onderzoek staat stevig in het stuk, net als kleinschaligheid van beschermd wonen, de wens voor solitaire interventiewoningen en de zorgen rondom femicide.
Bijlagen
Besluit
1. Het regionale concept beleidsplan van Bescherming en Opvang vast te stellen
2. Het regionale concept uitvoeringsprogramma van Bescherming en Opvang vast te stellen
3. Wethouder van Voorden in de functie van portefeuillehouder Bescherming en Opvang te mandateren om namens het college het Hilversumse standpunt in te brengen in het regionale portefeuillehoudersoverlegConform.
-
11
Stichting Kamers met Aandacht (hierna KmA) is een non-profit organisatie die zich inzet voor jongeren die uitstromen uit (jeugd)zorg, dakloos zijn of dreigen te raken. Dit doen zij door kamers te zoeken bij particulieren die wonen in huur- en koopwoningen. Naast ambulante begeleiding is er informele steun aanwezig in de vorm van huisgenoten of betrokken buren. KmA is verantwoordelijk voor de werving, screening en matching tussen de jongeren en particulieren.
Sinds 2021 is KmA actief in de regio Gooi en Vechtstreek als onderdeel van en gefinancierd met middelen uit het transformatieplan Jeugd. De pilot is in 2023 eenmalig verlengd met middelen uit de bestemmingsreserve van de regio Gooi & Vechtstreek. Om KmA structureel voort te kunnen zetten is een structurele financieringsbasis nodig. Om deze reden is gekozen voor financiering van de variabele kosten (intake- en bemiddelingskosten voor jongeren) op basis van het woonplaatsbeginsel. De algemene kosten worden op basis van de verdeelsleutel op inwoneraantal peildatum 1 januari 2024 verdeeld. Deze kosten worden uit het jeugdbudget gedekt (taakveld 6.751).
KmA vult een behoefte in de ondersteuning van jongeren die (nog) niet wordt gevuld door ander aanbod. Het Regieteam Jeugd heeft na evaluatie positief geadviseerd om het aanbod in te bedden in het zorglandschap in onze regio. Vervolgens is deze in het regionale PFHO goedgekeurd en volgt nu de lokale bestuurlijke route.Bijlagen
Besluit
1. Instemmen met het structureel maken van het project Kamers Met Aandacht (KmA) waardoor dit in de regio Gooi & Vechtstreek beschikbaar wordt.
2. Instemmen met scenario 2: Woonplaatsbeginsel, waarin de variabele kosten (intake- en bemiddelingskosten voor jongeren) worden verdeeld op basis van het woonplaatsbeginsel. Algemene kosten (zoals de intake van verhuurders en de jaarcontributie) worden via een verdeelsleutel verdeeld. Dit scenario is door het regionale PFHO gekozen. De verwachte kosten voor gemeente Hilversum zijn in 2025 €23.602,99.
3. De kosten voor Hilversum te dekken uit het jeugdbudget, op taakveld 6.751.
4. Instemmen met dat de Regio Gooi & Vechtstreek in 2025 en 2026 optreedt als Kassier voor de organisatie Kamers met Aandacht.
5. De duur van de overeenkomst vaststellen op maximaal vier jaar, met een initiële looptijd van twee jaar en de mogelijkheid tot verlenging met twee keer één jaar.Conform.
-
12
Subsidieaanvraag NH Gooi voor overbrugging/ondersteuning in verband met het succesvol aanvragen van een subsidie bij het SvdJ om vervolgens door te kunnen groeien naar de streekomroep voor Gooi en Vechtstreek.
Bijlagen
Besluit
1. De door de Stichting Lokale Omroep Hilversum, Huizen, Blaricum Eemnes en Laren (hierna: NH Gooi) gevraagde overbruggingssubsidie van € 58.085,00 te verlenen onder voorbehoud, dat de gemeenten Huizen, Eemnes en Laren eveneens tot subsidieverlening overgaan.
2. Bij de eindejaarsrapportage 2025 de raad voor te stellen de eenmalige subsidie aan NH Gooi ten laste te brengen van het begrotingssaldo.
3. De raad hierover te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.Conform.
-
13
Op 23 april 2025 heeft de fractie CDA vragen gesteld op basis van het artikel 42 van het Reglement van
Orde over preventie van ongewenst gedrag in de horeca. De beantwoording van de vragen heeft vertraging opgelopen, want er vinden er in mei nog twee overleggen plaats met de horecaondernemers en de politie, waarin enkele van de door het CDA genoemde punten worden besproken. De beantwoording wordt daarom uiterlijk 6 juni naar de gemeenteraad wordt gestuurd.Bijlagen
Besluit
1. Doorgeleiden naar de gemeenteraad.
Conform.
-
14
Bijgaand de voorjaarsnota 2025 van de gemeente Hilversum. De voorjaarsnota 2025 is opgesteld ter voorbereiding op de programmabegroting 2026-2029 en biedt inzicht in het financieel perspectief van de gemeente. Daarnaast geeft de voorjaarsnota inzicht in de ontwikkelingen die plaatsvinden in het lopende begrotingsjaar 2025. Na vaststelling wordt de begroting 2025 hierop aangepast. Vanzelfsprekend wordt u, via de eindejaarsrapportage, later in het jaar nogmaals geïnformeerd over de ontwikkelingen in het lopende begrotingsjaar.
Daarbij willen wij benadrukken dat de voorjaarsnota is opgesteld met de kennis van dit moment, wij sluiten niet uit dat in de periode tussen het opstellen van de voorjaarsnota en het opstellen van de programmabegroting er nog wijzigingen in het financiële beeld zullen optreden. Daarnaast wordt de raad gevraagd een viertal bestemmingsreserves te vormen.
Bijlagen
Besluit
I. De voorjaarsnota 2025 op vrijdag 23 mei aan te bieden aan de gemeenteraad van Hilversum en deze voor te stellen:
- Een bestemmingsreserve genaamd “Gebiedseigen kosten 1221-gebied” in te stellen;
- Een bestemmingsreserve genaamd “Gebiedsoverstijgende lasten geheel Hilversum” in te stellen;
- Een bestemmingsreserve genaamd “Vereveningsfonds sociale huurwoningen” in te stellen;
- Een bestemmingsreserve genaamd “Herindeling” in te stellen;
- De voorjaarsnota 2025 vast te stellen met daarin de lasten, baten en het saldo voor de jaren 2024 t/m 2028, zoals opgenomen in paragraaf 2.2 van de voorjaarsnota.
- De reserves mutaties vast te stellen zoals opgenomen in paragraaf 2.3 van de voorjaarsnota.
- De wijzigingen in het investeringsplan vast te stellen zoals opgenomen in paragraaf 2.5 van de voorjaarsnota;
II. Het voorstel ter advisering aan de raad aan te melden voor behandeling in de Gezamenlijke Commissie.
Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.