- Locatie
B en W kamer
- Voorzitter
- G.M. van den Top
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Op 6 oktober 2021 heeft de gemeenteraad het schetsontwerp transformatie Heuvellaan 50 vastgesteld. Het schetsontwerp is het stedenbouwkundig en planologisch kader voor het voorliggende ontwerpbestemmingsplan. Dit plan voldoet aan het kader. De procedure van het bestemmingplan kan starten met het ter inzage leggen van het ontwerp gedurende 6 weken. In die periode kunnen reacties (zienswijzen) worden ingediend.
Bijlagen
Besluit
1. Het ontwerpbestemmingsplan Heuvellaan 50 ter inzage te leggen (6 weken).
2. De gemeenteraad te informeren via bijgevoegde raadsinformatiebrief.
3. Bijgevoegde anterieure overeenkomst ‘Herontwikkeling Heuvellaan 50’ aan te gaan.Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
2
De Gebiedsagenda 1221 (vastgesteld d.d. 27 januari 2021) en het 'Beeldkwaliteitsplan+ Ontwikkellocaties 1221' (vastgesteld d.d. 8 december 2021) bieden een gezamenlijk toekomstperspectief met korte en lange termijn opgaven om het woon,- werk-, en leefklimaat van het plangebied 1221 te versterken. Om de opgaven juridisch te borgen is dit nieuwe, innoverende Chw-bestemmingsplan 1221 opgesteld. Een Chw-bestemmingsplan is een plan op basis van de Crisis- en herstelwet.
Het plan heeft van 25 februari tot en met 7 april 2022 ter inzage gelegen. In die periode zijn 22 brieven met zienswijzen (reacties) ingediend. De zienswijzen gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals bouwhoogten, samenhang en verbinding, MER-rapportage, groen, parkeren, beeldkwaliteitsplan, gezonde leefomgeving, gebiedspaspoorten en over cumulatieve effecten van alle activiteiten in het gebied. 21 zienswijzen zijn op tijd ingediend en ontvankelijk. Gedurende de periode van de ter inzage legging is een inloopbijeenkomst in de Geus georganiseerd. Gedurende deze inloopbijeenkomst is één mondelinge reactie gegeven. 1 zienswijze is buiten de ter inzageperiode ingediend en is niet ontvankelijk.
De zienswijzen zijn in de Zienswijzennota voorzien van een gemeentelijke beantwoording. De zienswijzen leiden tot wijzigingen van het Chw-bestemmingsplan 1221. Tevens is een Nota van Wijzigingen opgesteld, hierin is aangegeven welke (en hoe) wijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van het ontwerp Chw-bestemmingsplan 1221. Voorgesteld wordt het Chw-bestemmingsplan 1221 gewijzigd vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
I. De hogere grenswaarde conform bijgevoegd 'Besluit Hogere waarden Chw-bestemmingsplan 1221' (Bijlage 5 : Chw-bestemmingsplan 1221 (gewijzigd) Toelichting_Bijlage 6) vast te stellen.
II. De raad voorstellen:
1. De Zienswijzennota Chw-bestemmingsplan 1221 vast te stellen;
2. De Nota van wijzigingen Chw-bestemmingsplan 1221 vast te stellen;
3. Geen exploitatieplan vast te stellen ten behoeve van het Chw bestemmingsplan 1221;
4. Het Chw-bestemmingsplan 1221 overeenkomstig de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0402.ChwBp1221-va01, met bijbehorende bestanden en volledige papieren verbeelding, overeenkomstig het bepaalde onder 2, gewijzigd vast te stellen.
III. Het raadvoorstel ter advisering aan de raad voor te leggen aan de Commissie Ruimtelijke Ordening en Projecten 28 september 2022.Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
3
Er is een ongevraagd advies binnengekomen van de cliëntenraad over de bronheffing. Hierop reageert het college met een collegebrief.
Bijlagen
Besluit
De collegebrief te verzenden naar de cliëntenraad.
Akkoord met een aanpassing.
-
4
Graag informeren wij u met bijbehorend bericht over de stand van zaken met betrekking tot de actualisatie van de regionale huisvestingsverordening
Bijlagen
Besluit
De raad informeren over de actualisatie van de huisvestingsverordening middels bijgaande collegebrief
Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
5
Met de gebiedsagenda centrum bouwen we aan een economisch vitaal en levendig centrum voor Hilversum. Hier werken we aan door middel van een concrete, breed gedragen, uitvoeringsgerichte gebiedsagenda. In de gebiedsagenda kijken we voor wat betreft de visie, gelijk aan de Omgevingsvisie, door tot aan 2040. Het uitvoeringsprogramma is gericht op een periode van vier jaar, dus 2023-2026. De gemeenteraad wordt gevraagd de gebiedsagenda vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De raad via bijgevoegde brief informeren over het participatieproces om tot een Gebiedsagenda Centrum te komen.
Conform.
-
6
Gemeenten zullen door het Rijk middels een specifieke uitkering (SPUK) vergoed worden voor de kosten die zij maken voor de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Deze vergoeding zal achteraf plaatsvinden, wat betekent dat de vergoeding voor de kosten in 2022 pas in 2023 zal worden vastgesteld. In de Bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne is echter een mogelijkheid opgenomen om dit jaar al een voorschot voor deze vergoeding aan te vragen. Om het effect van de oplopende kosten voor de opvang van Oekraïense ontheemden op de begroting 2022 op te vangen, wordt voorgesteld een eerste voorschot aan te vragen bij het Rijk. Tevens wordt voorgesteld om de wethouder Financiën te mandateren voor de afhandeling van de aanvraag.
Bijlagen
Besluit
1. Een voorschot aan te vragen voor de transitiekosten van de Heuvellaan 50 ten behoeve van de opvang van Oekraïense ontheemden.
2 Een voorschot aan te vragen van het normbedrag voor het aantal te verwachten gerealiseerde opvangplekken voor Oekraïense ontheemden in het jaar 2022.
3. De wethouder financiën mandaat te verlenen de aanvraag voorschot bekostigingsregeling opvang ontheemden Oekraïne af te handelen.Conform.
-
7
Op 9 maart 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met het ontwerp voor een intergemeentelijke grenscorrectie Hilversum – Gooise Meren. De gemeenteraad van Gooise Meren heeft bij besluit van 20 april 2022 gelijkluidend beslist. Het gaat om een uitruil over en weer tussen beide gemeenten van ieder ca 35 ha terrein, verdeeld over 4 locaties.
De ontwerpbesluiten hebben vervolgens met ingang van vrijdag 6 mei tot en met donderdag 30 juni 2022 ter inzage gelegen. Gedurende deze periode zijn 6 zienswijzen ontvangen. De zienswijzen met een reactie daarop zijn verwerkt in de zienswijzennota grenscorrectie Hilversum – Gooise Meren. Eén zienswijze leidt tot één aanpassing ten opzichte van het ontwerpbesluit.
Nu kan het herindelingsontwerp definitief worden vastgesteld, rekening houdend met de ingediende zienswijzen.
Bijlagen
Besluit
I. De raad voor te stellen:
1. De Nota van Zienswijzen grenscorrectie Hilversum – Gooise Meren vast te stellen (bijlage 1).
2. De ontwerp-grenscorrectie tussen de gemeenten Hilversum en Gooise Meren, voor zover betrekking hebbend op kaarten nrs. 2,3,4, ongewijzigd definitief vast te stellen (Bijlage 2);
3. De ontwerp-grenscorrectie tussen de gemeenten Hilversum en Gooise Meren, voor zover betrekking hebbend op kaart nr. 1 en 5, gewijzigd vast te stellen zoals aangegeven in de nota van zienswijzen en de aan dit besluit gehechte kaart (Bijlage 2);
4. Te bepalen dat - voor zover wettelijk mogelijk - de regelgeving van de gemeente Gooise Meren voor die gebieden die overgaan van de gemeente Gooise Meren naar de gemeente Hilversum, komt te vervallen op de datum dat de grenscorrectie definitief in werking treedt;
5. Te bepalen dat – voor zover wettelijk mogelijk- de regelgeving van de gemeente Hilversum voor die gebieden die overgaan van de gemeente Gooise Meren naar de gemeente Hilversum, van toepassing wordt op de datum dat de grenscorrectie definitief in werking treedt.
6. Te besluiten om de betrokkenen van wie het adres wijzigt door de grenscorrectie, een vergoeding voor de kosten van € 500,00 per adres toe te kennen.
II. Dit voorstel ter advisering aan de raad aan te melden voor de raadscommissie van 28 september 2022.Conform.
-
8
Stichting Gemeentelijke Gymnasium Hilversum (hierna: GGH) heeft één schoollocatie en deze staat in Hilversum. Het Gemeentelijke Gymnasium in Hilversum is een school waar openbaar onderwijs wordt geboden en de gemeenteraad dient goedkeuring te geven voor vaststelling van het jaarverslag 2021.
GGH heeft in het schooljaar 2021-2022 aan 888 leerlingen gymnasiaal onderwijs geboden. De toestroom van leerlingen was in het kalenderjaar met 150 leerlingen hoger dan het voorafgaande kalenderjaar. De school is financieel gezond.
De jaarrekening is voorgelegd aan een onafhankelijk accountant van accountantsbureau Flynth (bijlage 3). In de verklaring van Flynth is vastgesteld dat de GGH een betrouwbaar beeld geeft van de grootte en samenstelling van het vermogen van GGH over 2021. Ook is vastgesteld dat de jaarrekening van de GGH voldoet aan de relevante wet- en regelgeving.
Bijlagen
Besluit
I: De raad voor te stellen om:
1. Het jaarverslag (2021) van Stichting Gemeentelijke Gymnasium Hilversum op grond van artikel 21 sub 2 van de statuten van de stichting vast te stellen.
II: Het voorstel aan te melden voor rechtstreekse behandeling in de raad van 26 oktober 2022.Conform.
-
9
Er is een ongevraagd advies binnengekomen van de cliëntenraad over de aanpak energiearmoede. Hierop reageert het college met een collegebrief.
Bijlagen
Besluit
De collegebrief te verzenden naar de cliëntenraad.
Conform.
-
10
Instapje is een gezinsgericht stimuleringsprogramma gericht op het vergroten van de onderwijskansen van kinderen tussen 1 en 2 jaar, door de kwaliteit van interactie tussen ouder(s) en kind te verbeteren. Het programma wordt sinds 2019 aangeboden aan gezinnen in Hilversum. Het programma wordt in Hilversum aangeboden door speciaal hiervoor getrainde medewerkers van Stichting Bink. Deze stichting heeft een subsidie aangevraagd van € 82.459,= ingediend. Instapje draagt bij aan het realiseren van ambitie 1 ‘een goede start in het onderwijs’ uit de Hilversumse Educatieve Agenda en voorziet in een behoefte van gezinnen. De subsidieaanvraag sluit aan bij het vastgestelde beleid en de kosten van dit voorstel zijn te dekken vanuit het onderwijsachterstandenbeleid.
Bijlagen
Besluit
Stichting Bink kinderopvang een subsidie van € 82.459,= te verlenen conform bijgevoegde verleningsbeschikking voor de uitvoering van het gezinsgerichte stimuleringsprogramma Instapje, gericht op het vergroten van de onderwijskansen van kinderen, bij 40 gezinnen in schooljaar 2022-2023.
Conform.
-
11
Het is van belang de raad via bijgaande collegebrief informeren over een aantal ontwikkelingen dat op dit moment speelt rondom de opvang van Oekraïense vluchtelingen, de opvang van asielzoekers en statushouders.
Via de Veiligheidsregio ontvangt de raad deze week een brief over de regionale ontwikkelingen omtrent de verschillende vormen van opvang. In deze collegebrief lichten we op hoofdlijnen de lokale ontwikkelingen in Hilversum toe. Tevens kan deze brief worden gezien als oplegger (i.v.m. de samenhang van de onderwerpen) op de collegebrieven over de beantwoording van de artikel 41 vragen van Democraten Hilversum en de PvdA. De beantwoording van de artikel 41 vragen is als bijlage aan deze brief toegevoegd.Bijlagen
Besluit
1. De raad middels bijgaande collegebrief informeren over de lokale stand van zaken inzake de opvang van Oekrainse vluchtelingen, asielopvang en statushouders.
2. De door de fracties van de PvdA en Democraten Hilversum gestelde vragen ex art. 41 RvO te beantwoorden door middel van bijgaande bijlagen 1 en 2
3. De onder 2 genoemde beantwoording tezamen met de onder 1 genoemde collegebrief in samenhang aan de raad aan te bieden.Conform.
-
12
De Historische Vereniging Albertus Perk heeft bij brief van 11 juli 2022 een verzoek gericht aan het college om Larenseweg 1A (Café Dudok) en winkelwoonhuizen 1B, 1B1 en 1C van architect H. de Groot uit 1930 en 1931 aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het verzoek is kort onderbouwd.
Een verzoek van derden-belanghebbenden wordt door het college in behandeling genomen ingevolge de Monumentenverordening Hilversum 2016 zodat de waarden onderzocht kunnen worden en een afweging kan worden gemaakt. Het college stuurt zo spoedig mogelijk na het voornemen-besluit om een pand als monument aan te wijzen de kennisgeving naar de eigenaar. Het college neemt nu geen besluit over de bescherming maar creëert een procedure die voorziet in een objectieve waardenstelling en belangeninventarisatie. Ingevolge de Monumentenverordening Hilversum 2016 vraagt het college advies aan de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Monumenten (CRKM). De commissie adviseert over de beschermenswaardigheid van het pand en stelt bij positief advies de waardenstelling op (waarom is het pand van belang). Daarmee ontstaat de mogelijkheid een waardenstelling te doen en een integrale afweging van alle belangen te maken voor een definitief besluit genomen wordt.
Met het voornemen-besluit valt het pand onder de werking van de Monumentenverordening Hilversum 2016. De verordening is daardoor van toepassing op het pand, zodat het waarden- en belangenonderzoek plaats kan vinden zonder dat het (eventuele) monument onevenredig wordt aangetast of gesloopt. Gedurende deze periode kan een omgevingsvergunning worden aangevraagd.Bijlagen
Besluit
1. Tot het voornemen te besluiten Larenseweg 1A en 1B, 1B1 en 1C aan te wijzen als gemeentelijk monument.
2. De eigenaren van Larenseweg 1A en 1B, 1B1 en 1C door middel van bijgaande kennisgeving (bijlagen 3.1 t/m 3.4) op de hoogte te stellen van dit besluit.
3. De verzoeker door middel van bijgevoegde collegebrief (bijlage 4) op de hoogte te stellen van dit besluit.Akkoord.
-
13
Stichting Cuypersgenootschap heeft als belanghebbende op 19 maart 2020 verzocht het voormalige koetshuis met stal en bovenwoningen Van Yssumlaan 5-7 aan te wijzen als gemeentelijk monument. Op 24 november 2020 heeft het college besloten tot voorbescherming van het pand. Begin maart 2021 is de eigenaar geïnformeerd over de voorbescherming. Op 17 maart en 10 november 2021 is overleg geweest met vertegenwoordigers van de eigenaar en is er een verslag gemaakt van de mondeling ingebrachte zienswijze. De Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM) heeft 21 oktober 2021 een positief advies tot aanwijzing gegeven. De cultuurhistorische waarden van het pand leiden tot een positief oordeel over de bescherming en daarnaast wordt de bescherming van de panden die het verhaal van de buitenplaats Henriëtte vertellen gecompleteerd. De zienswijze leidt niet tot de overweging om het pand niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. Aanwijzing is een bevoegdheid van het college.
Bij de aanvang van het proces was de eigenaar overleden en werd de start in overleg uitgesteld, de vertegenwoordiging van de eigenaar heeft wisselingen gekend en met de RCE is in overleg gegaan om het pand toe te voegen aan de rijksbeschermde villa (complexbescherming). Dit is helaas niet mogelijk.
Bijlagen
Besluit
1. Het voormalige koetshuis met stal en bovenwoningen Van Yssumlaan 5-7 aan te wijzen als gemeentelijk monument en de redengevende omschrijving hiervoor (bijlage 1) vast te stellen.
2. De eigenaar te informeren over het besluit tot aanwijzing volgens bijgaande collegebrief (bijlage 4).
3. De verzoeker te informeren over het besluit volgens bijgaande collegebrief (bijlage 5).Conform.
-
14
Bij besluit van 13 november 2018 heeft het college in het kader van de vaststelling van het ontwerp bestemmingsplan Landgoed Kruisheide, de tuin in voorbescherming genomen. Het bestemmingsplan Landgoed Kruisheide, vastgesteld op 9 augustus 2019, maakte de bouw van 5 woningen op een deel van het landgoed aan de zijde van de Utrechtseweg mogelijk. De tuin hoort bij de rijksbeschermde villa Kruisheide, Larixlaan 5. De Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM) heeft op 23 december 2021 positief geadviseerd over de aanwijzing en een waardering opgesteld. In deze specifieke situatie is er vanwege de complexiteit van de situatie en de bij aanvang van de procedure nog niet bekende eigenaren en bouwplannen van de vijf kavels, gemanaged op duidelijkheid en overeenstemming. In 2020 kreeg de villa een (nieuwe) eigenaar. Uiteindelijk zijn de vergunningen verleend en is er overeenstemming bereikt over de begrenzing van de tuin. Daarmee is de tuin beperkt geworden tot het eigendom van de eigenaar van de villa Larixlaan 5 en zijn de vergunningen voor de erfscheidingen verleend. De cultuurhistorische waarden leiden tot een positief oordeel over de bescherming en daarnaast wordt de rijksbeschermde villa gecompleteerd met de bescherming van de tuin. Bezwaren en onduidelijkheden zijn weggenomen en overeenstemming is bereikt. Het advies van de CWM kan worden overgenomen. Aanwijzing is een bevoegdheid van het college.
Bijlagen
Besluit
1. De tuin Kruisheide bij Larixlaan 5 aan te wijzen als gemeentelijk monument en hiervoor redengevende omschrijving (bijlage 1) vast te stellen.
2. De eigenaar te informeren over het besluit tot aanwijzing volgens bijgaande collegebrief (bijlage 5).Conform.