- Locatie
B en W kamer
- Voorzitter
- G.M. van den Top
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben het Ruimtelijk Voorstel en de startnotitie Regie op de Ruimte vastgesteld en informeren u hierover. Aangezien de gemeenteraad bij de beleidsvorming rekening dient te houden met het beleid van de provincie is het belangrijk ook hem hierover te informeren.
In het Ruimtelijk Voorstel beschrijft de provincie voor welke ruimtelijke onderwerpen de provinciale Omgevingsvisie moet worden herzien en welke hulp ze daarbij nodig heeft van het Rijk. De startnotitie Regie op de Ruimte beschrijft het proces om tot een herziening van de eigen Omgevingsvisie te komen.
Bijlagen
Besluit
De raad informeren over de vaststelling van het Ruimtelijk Voorstel en de startnotitie Proces Regie op de Ruimte door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland middels bijgaande collegebrief.
Conform.
-
2
Tijdens de raadsvergadering van 6 maart jongstleden is de motie M24-40 De ouderbijdrage voor scholen is vrijwillig en blijft vrijwillig aangenomen.
Op 19 september 2024 is over dit onderwerp en de motie gesproken in de LEA.
Het voorstel is om met bijgaande brief motie M24-40 af te doen.
Bijlagen
Besluit
Het voorstel is om met bijgaande brief motie M24-40 af te doen.
Conform.
-
3
Om de raad tijdig te informeren over de financiële mutaties zoals die voortvloeien uit de septembercirculaire van het gemeentefonds 2024 is een raadsinformatiebrief hierover opgesteld.
Bijlagen
Besluit
De raad middels bijgaande raadsinformatiebrief te informeren over de financiële mutaties zoals die voortvloeien uit de septembercirculaire van het gemeentefonds 2024.
Conform.
-
4
Het CDA heeft artikel 41 vragen gesteld inzake de voortgangsrapportage parkeren vanuit het college en heeft het college verzocht deze voor de verdiepingssessie parkeren op 8 oktober te beantwoorden.
Bijlagen
Besluit
De artikel 41 vragen van de fractie CDA inzake de voortgangsrapportage parkeren beantwoorden middels bijgaande brief.
Conform.
-
5
Hierbij het jaarverslag 2023 van de Adviesraad Sociaal Domein (ArSD) Hilversum ter kennisgeving. De ArSD vervult een belangrijke rol in het adviseren van het college over het beleid en de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo), participatiewet, wet gemeentelijke schuldhulpverlening, de Jeugdwet en de wet passend onderwijs
Bijlagen
Besluit
De raad middels bijgaande collegebrief over het jaarverslag 2023 Adviesraad Sociaal Domein te informeren.
Conform.
-
6
In de gemeenteraadsvergadering van 20 december 2024 is de volgende toezegging gedaan: Wethouder Heller zegt toe dat cijfers over het bereik van de energietoeslag met de raad worden gedeeld.
Met deze collegebrief wordt toezegging T23-116 afgedaan.
Bijlagen
Besluit
De raad via bijgaande collegebrief te informeren over de afdoening van toezegging T23-116.
Conform.
-
7
Een gelijkluidend voorstel ligt op 8 oktober 2024 ter besluitvorming voor in de colleges van Wijdemeren en Hilversum. Het voorstel is vertrouwelijk totdat beide colleges besloten hebben.
Bijlagen
Besluit
1. Het voornemen uit te spreken tot ambtelijke integratie van de organisatie van Wijdemeren in de ambtelijke organisatie van Hilversum op 1 januari 2026.
2. Het voorgenomen besluit tot ambtelijke integratie per 1 januari 2026 in te richten, te duiden als een overgang van onderneming en de afspraken in het ‘sociaal plan Wijdemeren’ daarop te laten aansluiten.
3. Het plan van aanpak voor het fusiespoor op te laten stellen door de projectorganisatie herindeling, waarin ten minste wordt ingegaan op:
· Projectorganisatie: sturing, werkgroepen en opdrachten
· Planning (doorlooptijden en mijlpalen) en aanpak
· Communicatie: informeren, betrekken en verandercommunicatie
· Projectbegroting en risico’s
4. De gemeenteraad te informeren middels bijgevoegde Raadsinformatiebrief (bijlage 2).
5. Kennis te nemen van de adviesaanvraag aan de ondernemingsraad, conform artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden (bijlage 3).Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
8
Collegebrief over de stand van zaken rondom subsidieverstrekking
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De raad informeren over de stand van zaken rondom subsidieverstrekking middels bijgaande collegebrief.
Besluit
De raad informeren over de stand van zaken rondom subsidieverstrekking middels bijgaande collegebrief.
Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
9
Het college van Hilversum werkt mee om de GAD een instrument in handen te geven om sneller en efficiënter te kunnen optreden tegen verkeerd geplaatst huishoudelijk afval. Spoedeisende bestuursdwang is voor de GAD een krachtig instrument dat bij uitstek geschikt is voor situaties waarin onmiddellijke actie vereist is om ernstige milieuschade te voorkomen of te beperken. Het Dagelijks Bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek heeft hiertoe bijgaand mandaatbesluit en notitie opgesteld, zodat de colleges van B&W in de regiogemeenten bestuursrechtelijke handhaving door de GAD mogelijk kunnen maken.
Bijlagen
Besluit
- De bevoegdheid tot het opleggen van een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom op grond van artikel 125, lid 2, van de Gemeentewet en het bepaalde in titel 5.3 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel18.2d, lid 1, aanhef en onder a, van de Wet milieubeheer, ter naleving van de bepalingen in hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer, te mandateren aan het dagelijks bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek;
- Het handhavingstraject dat voortvloeit uit het toepassen van de bevoegdheid als bedoeld onder 1. op te delen in een voorbereidende en uitvoerende fase.
- Ten aanzien van de uitoefening van de onder 1. vermelde bevoegdheid de navolgende voorschriften vast te stellen.
Conform.
-
10
Bijleveld Advies heeft op verzoek van de Regio Gooi en Vechtstreek aanvullend kostprijsonderzoek gedaan naar de tarieven voor jeugdhulp met verblijf. Hieruit blijkt dat, ondanks een laag aantal bedden, er een lage bezettingsgraad is. Op basis van inspanningsgerichte financiering was de benutting van de kliniek door jeugdigen in 2022 op jaarbasis 8,9 bedden voor alle regio’s die gebruik maken van Fornhese. Om pieken te kunnen opvangen zijn echter 12 bedden nodig, wat betekent dat aanvullende financiering nodig is voor 3,1 bedden. Voor deze 3,1 bedden wordt beschikbaarheidsfinanciering aangevraagd. Een verdeling naar ratio over de regio’s leidt tot een aanvraag voor 0,5 bed aan de Regio Gooi en Vechtstreek.
Het doel daarvan is om op piekmomenten voldoende bedden beschikbaar te hebben voor onze jeugdigen en de kosten beheersbaar te houden.
Dit regionale voorstel is in het regionale PFHO van 11 juli besproken.Meegegeven werd dat de volgende punten aangepast worden in het voorstel: de gehanteerde verdeelsleutel op basis van het aantal inwoners per gemeente en de monitoring van het aantal bedden. Deze punten zijn in bijgaand voorstel aangepast. Het voorstel ligt ter vaststelling voor in de afzonderlijke colleges.
Bijlagen
Besluit
1. Een beschikbaarheidsfinanciering toe te kennen voor GGZ Centraal voor de instandhouding van 0,5 bed voor jeugdigen uit regio Gooi en Vechtstreek.
2. Krachtens artikel 87 van de Gemeentewet in samenhang met artikel 5.1 lid 1 sub c van de Wet open overheid de verplichting tot geheimhouding op te leggen voor informatie opgenomen in het collegevoorstel Beschikbaarheidsfinanciering klinische GGZ Jeugd (GGZ Centraal), de bijlagen 1. Eindrapportage onderzoek verblijfskosten regio Gooi en Vechtstreek en 2. Memo verzoek beschikbaarheid GGZ kliniek GGZ Centraal Fornhese en collegebesluit in het belang van de bescherming van de concurrentiegevoelige bedrijfsgegevens, die in het voorstel en de bijlagen staan. De verplichting tot geheimhouding wordt in acht genomen door allen die van de informatie kennis dragen en voor de duur van de looptijd van het jeugdhulpcontract (tot 2028) (art. 89 lid 2 en 3 Gemeentewet).Conform.
-
11
Tijdens de raadsvergadering van 6 maart jongstleden is de motie M24-39 Aanmelding Basisscholen Hilversum in Overeenstemming met Wettelijke Landelijke Regels aangenomen.
Op 20 juni en 19 september 2024 is over dit onderwerp en de motie gesproken in de LEA.
Het voorstel is om met bijgaande brief motie M24-39 af te doen.
Bijlagen
Besluit
De motie M24-39 door middel van de bijgaande brief af te doen.
Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
12
Ter vaststelling in het college
Bijlagen
Besluit
1. Het Raadsdashboard Sociaal Domein Q1 en Q2 2024 vast te stellen
2. De raad hierover te informeren middels de bijgevoegde collegebrief.Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.
-
13
Om de gewenste transformatie van het Stationsplein te kunnen realiseren moeten alle aanwezigeobjecten van het Stationsplein (tijdelijk) worden verwijderd. Een van die objecten betreft het monument 'Verdraagzaamheid’. Voorgesteld wordt om het monument te verplaatsen van het Stationsplein naar een nieuwe definitieve locatie in stadspark Vitushof.
Bijlagen
Besluit
1. In afwijking op het ‘PvE buitenruimte Stationsgebied’ het Monument Verdraagzaamheid te verplaatsen van het Stationsplein naar stadspark Vitushof.
2. De raad te informeren middels bijgevoegde raadsinformatiebrief.Akkoord.
-
14
Met deze brief willen wij de raad op de hoogte stellen van de stand van zaken met betrekking tot de zogenaamde ‘position paper’ (lees: financiële strategie) over de houdbaarheid van onze gemeentefinanciën.
Tijdens de behandeling van het MPG 2024 in de raad is er gelet op de discussie over de vraag of motie M21-87 (Financiële risico’s beperken) nog steeds het beste uitgangspunt is en de vraag of daarover het gesprek kan worden gevoerd, door voormalig wethouder Scheepers een zogenaamde ‘position paper’ namens het college toegezegd. In de Voorjaarsnota 2024 is vervolgens conform deze toezegging opgenomen om hier nadere duiding aan te geven in opmaat naar de Programmabegroting 2025 en deze inhoudelijk te bespreken in de Audit- en Rekeningcommissie (ARC). Het beoogde doel was om de Raad bij de behandeling van de Programmabegroting 2025 hierover een besluit te laten nemen.
In de tussentijd is er het nodige veranderd in het politieke landschap van de gemeente Hilversum met een gewijzigd bestuur en een nieuwe coalitie. Daarnaast hebben de gemeenteraden van Wijdemeren en Hilversum op 10 juli 2024 met grote meerderheid de intentie uitgesproken om op 1 januari 2027 de gemeente Wijdemeren bij Hilversum te voegen. Dit alles vraagt het nodige van de ambtelijke en bestuurlijke flexibiliteit (lenigheid) om alle onderwerpen van de politieke agenda zorgvuldig af te wegen en bestuurlijk gedragen ter besluitvorming aan te bieden.
Ons college probeert in deze afweging en mede gelet op de recente discussies in de ARC van 26 juni en 18 september jl. met onze vertegenwoordiger(s) in deze commissie over de inhoud en scope van deze ‘position paper’ de verwachtingen van de raad zorgvuldig te managen.
Bijlagen
Besluit
De raad te informeren over inhoud, scope en planning van de toegezegde Position Paper Financiële Strategie
Conform.
-
15
Voor u ligt het definitief Programma kostenverhaal en financiële bijdragen van de gemeente Hilversum. Kostenverhaal ziet op het door een gemeente te verhalen van de kosten die ze maakt ten behoeve van nieuwbouwplannen op de initiatiefnemers van deze plannen (meestal bouwers en/of ontwikkelaars). Dit is een wettelijke plicht (art. 13.11 Omgevingswet) en één van de grondbeleidsinstrumenten die door gemeenten worden ingezet bij het realiseren van de gewenste ruimtelijke plannen en ambities. De omgevingsvisie kiest namelijk als uitgangspunt dat initiatiefnemers meebetalen aan de gewenste ruimtelijke ambities en verhoging van de leefkwaliteit in Hilversum.
Bijlagen
Besluit
1. Programma kostenverhaal en financiële bijdragen (bijlage 1) vast te stellen;
2. De gemeenteraad te informeren door toezending van de bijgevoegde raadsinformatiebrief (RIB) (bijlage 2).Akkoord met aanpassingen. De portefeuillehouder wordt gemachtigd de aanpassingen aan te brengen.